Τι συζήτησε ο κ. Σαμαράς με Στρος-Καν και Ολι Ρεν

Τι συζήτησε ο κ. Σαμαράς με Στρος-Καν και Ολι Ρεν

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και των εκπροσώπων των δανειστών της Ελλάδας παραμένει, παρά τις διεξοδικές συζητήσεις του επιτελείου της Ρηγίλλης υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας κ. Ολι Ρεν. Ούτε ο κ. Σαμαράς έφυγε πιο αισιόδοξος για τη δυνατότητα της χώρας να εξέλθει από τη δίνη της κρίσης, ούτε οι δύο κορυφαίοι παράγοντες ήραν την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, αν και αναγνώρισαν την ουσία των δύο στρατηγικών ζητημάτων που θέτει η Ρηγίλλης: την προφανή αδυναμία της χώρας να αποπληρώσει το δάνειο στα αρχικά χρονοδιαγράμματα και το υπερβολικά υψηλό επιτόκιο δανεισμού.

Αυτήκοες μάρτυρες, μάλιστα, μεταφέρουν κλίμα αμηχανίας εκ μέρους των δύο, όταν ετέθη το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο κ. Στρος-Καν, κατά τους παρισταμένους, παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ήταν φανερό εξ αρχής πως δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να είναι συνεπής στην αποπληρωμή του δανείου μέσα στα όρια που της έχουν τεθεί. Οσο για τον Ευρωπαίο επίτροπο, στη σχετική παρατήρηση αρκέστηκε σε μια γερή γουλιά κόκκινου κρασιού!

Πέραν αυτού, όμως, κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων, οι επιτελείς της Ρηγίλλης διαπίστωσαν τον μακρύ δρόμο που έχει να διανύσει η Νέα Δημοκρατία προκειμένου αφενός να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της στο εξωτερικό, αφετέρου δε να αυξήσει τους διεθνείς συνομιλητές της. Η φράση του κ. Σαμαρά «είμαι πρόεδρος του κατ’ εξοχήν φιλελεύθερου και φιλοευρωπαϊκού κόμματος της Ελλάδας» ακούστηκε και στις δύο συναντήσεις. Λογικό, καθώς -λιγότερο ή περισσότερο- οι κ. Στρος-Καν και Ρεν δεν είχαν σαφή εικόνα για το τι πρεσβεύει η Ν.Δ.

Εξ αρχής ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση. Το επιτελείο του κ. Σαμαρά μοιάζει να έχει εδραία πεποίθηση και γνώμη για τα τεκταινόμενα, εντάσσοντας τις οικονομικές εξελίξεις και σε γεωπολιτικές παραμέτρους. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι Ε.Ε. και ΔΝΤ προσέρχονται και αυτοί με τις συγκεκριμένες θέσεις τους για το δέον γενέσθαι. Διόλου τυχαία, τόσο ο κ. Στρος-Καν όσο και ο κ. Ρεν, άκουσαν με ενδιαφέρον τις επισημάνσεις της Ν.Δ. για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ομως, αν και αναγνώρισαν αστοχίες, δεν συμμερίστηκαν τις βασικές γαλάζιες θέσεις για το Μνημόνιο.

Ο κ. Δήμας

Εκ των βασικών επιδιώξεων της Ρηγίλλης ήταν να πείσει ότι δεν είναι… ΚΚΕ. Το είπε, διπλωματικά, ο κ. Δήμας στον Ολι Ρεν. Εάν η Ν.Δ. είχε επιλέξει να κρατήσει λιγότερο υπεύθυνη στάση, θα είχε μεγαλύτερα οφέλη και η ήδη μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερη, φέρεται να σημείωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά στον συνομιλητή του ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει κυβέρνηση της Ελλάδας. Η συστημική λογική λειτούργησε και αντίστροφα, αναγκάζοντας τη Ρηγίλλης να… μαζέψει τον «εκνευρισμό» που αρχικά μετέδιδε έναντι του κ. Στρος-Καν. «Δεν μπορούμε να κλείνουμε πόρτες» σημείωνε στέλεχος του κόμματος, βλέποντας τα δημοσιεύματα για «βαρύ κλίμα». Ετσι, τα βέλη στράφηκαν προς τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν, που συμμετείχε στη συζήτηση. Στον Δανό επιθεωρητή του ΔΝΤ «χρεώθηκε» η άγνοια του κ. Στρος-Καν για τις γαλάζιες θέσεις και, κυρίως, ότι συμμετείχε μη παραγωγικά στη συζήτηση. «Γιατί δεν τα έκαναν αυτά όσο ήταν κυβέρνηση;» φέρεται να είπε κάποια στιγμή στο αυτί του κ. Στρος-Καν, προκαλώντας την οργή του γαλάζιου επιτελείου…

«Οxι» για το Μνημόνιο, αλλά ανοικτός σε προτάσεις

Τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Γ. Παπανδρέου πίσω από την πρόσκληση που απηύθυνε προς τους πολιτικούς αρχηγούς επιδιώκει να διακρίνει η Ρηγίλλης, σπεύδοντας να επαναλάβει ότι συναίνεση επί αυτού του Μνημονίου, χωρίς δηλαδή άμεση και ριζική αλλαγή κατεύθυνσης, δεν μπορεί να δοθεί. Ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στη συνάντηση της Τρίτης με δεδομένο το «όχι» επί του Μνημονίου αλλά με ανοικτά πεδία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει έναντι όσων ακούσει από τον πρωθυπουργό. Είναι προφανές ότι αν ο πρωθυπουργός ζητήσει τη συμπαράσταση των κομμάτων ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τον νέο μηχανισμό στήριξης, αυτή θα δοθεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. ετοιμάζεται, επίσης, για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο του Ευρ. Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση, τουλάχιστον, με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Την Τρίτη, λίγο μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς, ενώ οι επιτελείς του επιδιώκουν να οργανώσουν και άλλες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή