Επαφές με πασοκογενείς προβλέπει το σχέδιο Τσίπρα

Επαφές με πασοκογενείς προβλέπει το σχέδιο Τσίπρα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμος μήνας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι ο Ιανουάριος. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επαφών με τις συνιστώσες και τους ανένταχτους η ηγεσία του ΣΥΝ έχει ξεκαθαρίσει τι επιδιώκει: να διατηρήσει τη συμμαχία, αλλά στη βάση μιας νέας πολιτικής συμφωνίας με καθοριστικό στοιχείο τη συνάντηση με πασοκογενείς δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου.

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΝ, σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί η Κουμουνδούρου μετά τις γιορτές. Την ίδια ώρα η ηγεσία του ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητεί την πρόταση των συνιστωσών (Ν. Γαλάνης, Γ. Θεωνάς, Αντ. Νταβανέλος, Γ. Σαπουνάς και Δ. Τσακνιάς) που συμπορεύτηκαν με τον Αλ. Αλαβάνο στις περιφερειακές εκλογές, για σύγκλιση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. «Η αυτόνομη κάθοδος έδειξε ότι υπήρχε ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει βάση για πολιτική συνεργασία, λένε χαρακτηριστικά. Αυτή τη γραμμή ο κ. Αλ. Τσίπρας είναι σε θέση να την περάσει και στο εσωτερικό του κόμματος. Μόνο το αριστερό ρεύμα του Π. Λαφαζάνη έχει ταχθεί υπέρ της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αποκλεισμούς.

Πιο ευαίσθητη είναι η σχέση με τις υπόλοιπες συνιστώσες και ανένταχτους της Συμμαχίας που συμμερίζονται μεν τη στρατηγική κατεύθυνση της συνάντησης με τους πασοκογενείς, διατυπώνοντας όμως επιφυλάξεις για τους ώς τώρα χειρισμούς. Στις άτυπες διαβουλεύσεις που συνεχίζονται, πάντως, έχουν διαπιστωθεί σημαντικές πολιτικές συμπτώσεις, που κατά την Κουμουνδούρου έχουν σημασία για την ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό, τι αφορά τη σχέση με τον σοσιαλιστικό χώρο, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με την ομάδα Μητρόπουλου, τη Σοφία Σακοράφα και τον Ευ. Παπαχρήστο. Αυτό που θα επιδιώξει ο κ. Τσίπρας το 2011 είναι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε μια συμμαχία με σαφή και συνεπή αντιμνημονιακή κατεύθυνση, στην οποία σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΝ θα μπορούσε να χωρέσει και ο κ. Κουβέλης, αν ξεκαθαρίσει τη στάση του στο θέμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή