Η εποχή του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

Η εποχή του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 14 Αυγούστου του 1974, η οικουμενική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποσύρει την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ μετά τον «Αττίλα 2» στην Κύπρο. Εξι χρόνια αργότερα και 70 ημέρες πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η κυβέρνηση Ράλλη αποφασίζει την επάνοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ στις 19 Οκτωβρίου 1980 (Συμφωνία Ρότζερς). Η απόφαση γίνεται ευμενώς δεκτή από τις δυτικές κυβερνήσεις.

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Στο εσωτερικό μέτωπο, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εκφράζουν την πλήρη και έντονη αντίθεσή τους στην επανένταξη της χώρας μας στις δομές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και διοργανώνουν μαχητικά συλλαλητήρια. Ηταν η εποχή του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». «Η Τουρκία είναι πλήρες μέλος της Συμμαχίας ενώ η Ελλάδα από το 1974 έχει επιλέξει να μην είναι. Για γεωγραφικούς λόγους η στρατηγική σημασία της Τουρκίας στη νότια πτέρυγα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι της Ελλάδας, κι αυτό έγινε σαφές στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν και το Αφγανιστάν. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία ανησυχεί ιδιαίτερα τον Λουνς (γ.γ. του ΝΑΤΟ), τις ΗΠΑ και τις γερμανικές κυβερνήσεις.

Σε αντίθεση, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σε πολύ λιγότερο βαθμό επικίνδυνη, παρά την παρουσία του Ανδ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Η Τουρκία για λόγους στρατιωτικούς έχει ισχυρά επιχειρήματα για να αλλάξουν τα όρια του επιχειρησιακού ελέγχου στη νοτιοανατολική πτέρυγα, ενώ η Ελλάδα έχει κάθε λόγο από πολιτική άποψη να μη θέλει καμία αλλαγή» (FCO9/2965, 19 Μαΐου 1980). Αυτά υπογράμμιζε στην αναφορά του προς τον Ρότζερ Μάρτιν της Διεύθυνσης Νότιας Ευρώπης του Φόρεϊν Οφις ο Κρίστοφερ Χαλς (Christopher Hulse) της βρετανικής αποστολής στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Κατά τον Χαλς, παρά τις πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση Καραμανλή λόγω του Κυπριακού και του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, η Επιτροπή Στρατιωτικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ είχε την τάση να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας παρά στη στρατιωτική σπουδαιότητα της Ελλάδας.

«Μπορώ να αναφέρω δύο περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες είναι οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Η πρώτη είναι ο τρόπος που χειρίσθηκαν τις λιμενικές διευκολύνσεις που παρέχονται στη Σοβιετική Ενωση στα Ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο. Και η δεύτερη είναι ότι έχουν δοθεί οδηγίες στην αντιπροσωπεία τους εδώ να μη συμμετέχει ενεργά στις διάφορες επιτροπές», αναφέρει ο Χαλς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή