Παρέμβαση Παπανδρέου ενόψει ρύθμισης

Παρέμβαση Παπανδρέου ενόψει ρύθμισης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεδομένη» χαρακτήρισε χθες ο πρωθυπουργός την απόφασή του να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλματα τη νέα χρονιά, επιδιώκοντας εμφανώς να στείλει ένα μήνυμα σε όσους αντιδρούν ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο παραμικρό από τις δεσμεύσεις της. «Οι μεταρρυθμίσεις μας σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα όπου η απόφασή μας είναι δεδομένη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Αλλά πρόσθεσε ότι χρέος της κυβέρνησης είναι να υπηρετήσει «το όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών» μην αφήνοντας έτσι κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης πέραν της γνωστής διαδικασίας της διαβούλευσης.

Στην προλογική τοποθέτηση στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός θέλησε επίσης για μια ακόμη φορά να απαριθμήσει τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της δικής του διακυβέρνησης, όπως τον «Καλλικράτη», την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο Ιντερνετ, την καθολική υπαγωγή των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τον νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νόμο κ. λπ. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα υποστήριξε ότι «ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όπως και ποτέ μια κυβέρνηση δεν κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε τόσο δύσκολες και ασφυκτικές συνθήκες».

Εκετενή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην εμπλοκή του ΔΝΤ και της Ε. Ε. για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας και παραδέχθηκε μάλιστα ότι «καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση μας και να λάβει τις αποφάσεις που αναγκαστήκαμε να λάβουμε. Το 2010 σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση του Ελληνισμού κατά την πρόσφατη ιστορία μας». Και καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για φέτος, ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους λέγοντας ότι «ανταποκριθήκατε στο ύψος της εθνικής ευθύνης που η ιστορία και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του μας επιφύλαξαν να αναλάβουμε».

Σε ό, τι αφορά τη νέα χρονιά, ο κ. Παπανδρέου για μια ακόμη φορά τη χαρακτήρισε κρίσιμη, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι «το 2011 θα είναι η τελευταία χρόνια της ύφεσης, το 2012 η χώρα μας θα επανέλθει στην ανάπτυξη, και το 2013 θα έχουμε αφήσει πίσω μας τις παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση και θα είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας και σίγουροι για το μέλλον των παιδιών μας». Και με το σκεπτικό αυτό κάλεσε τους παρισταμένους «η δικαιολογημένη ανησυχία, απογοήτευση ή και η οργή των πολιτών, να μην τους οδηγήσει σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά να τη μετατρέψουν σε δύναμη αλλαγής».

Το ενδιαφέρον, τέλος, που προέκυψε στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν μια μάλλον απροσδόκητη ιδέα που μοιράστηκε ο κ. Παπανδρέου με τους υπουργούς του την οποία τους ζήτησε να κάνουν πράξη το αμέσως προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, τους ζήτησε «προκειμένου να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα στους πολίτες από τα πολλά νομοσχέδια που καταθέτουμε», να φέρνουν στο εξής στα υπουργικά συμβούλια «κάποια πιλοτικά ή πειραματικά προγράμματα, που θα αποτελούν» όπως είπε «τη μικρογραφία της εφαρμογής μιας πολιτικής και θα αναδεικνύουν τη χρησιμότητά της». Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφερε και παραδείγματα κάποιων ενδεικτικών ανάλογων projects, όπως τη συνταγογράφηση σε ένα Ταμείο, την εξοικονόμηση ενέργειας σε μια γειτονιά, το «πρασίνισμα» ενός νησιού, μια πιλοτική παρέμβαση σε μια συγκεκριμένη περιοχή για την ανεργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή