Αναταράξεις μετά το πόρισμα Siemens

Αναταράξεις μετά το πόρισμα Siemens

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρύτερες αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό με άδηλες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τις αντιδράσεις και τις περαιτέρω εξελίξεις, προκαλεί η χθεσινή καταληκτική απόφαση της πλειοψηφίας, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιθανότατα οδηγεί στην παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη και δεκατεσσάρων ακόμη πρώην υπουργών και από τα δύο μεγάλα κόμματα σε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Siemens. Μία πρόγευση για το ποιες θα είναι αντιδράσεις, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον, θα υπάρξει στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση της ερχόμενης Δευτέρας, με αντικείμενο την εξωτερική πολιτική, αλλά με βέβαιο το άνοιγμα όλων των μετώπων. Εξάλλου, με δήλωσή του, ο πρόεδρος της εξεταστικής κ. Σ. Βαλυράκης αφήνει να εννοηθεί προς το κόμμα του θα επικαλεστεί διακίνηση μαύρου χρήματος στην πρόταση προανακριτικής, ούτως ώστε να μην υπάρξει παραγραφή. Πλην όμως, ήταν αυτή η κατηγορία που απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για το φιάσκο του Βατοπέδι.

Η ρήξη στη συντονισμένη προσπάθεια των τελευταίων μηνών να έλθουν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. σε συνεννόηση για ένα κοινό -συναινετικό, όσο το δυνατόν- πόρισμα, προς όφελος του κύρους του πολιτικού συστήματος, επήλθε προ δεκαημέρου. Αποτέλεσμα, δύο χθεσινές ξεχωριστές εισηγήσεις κα·ι ένας διαγκωνισμός πλειοδοσίας σε ονόματα, με τους Βένετους να επανέρχονται στη ρητορική «ότι η Siemens είναι ένα καταπράσινο σκάνδαλο με επικεφαλής της λίστας τον κ. Κ. Σημίτη» και τους Πράσινους να παραπέμπουν, μέσα από διαδικασίες οδυνηρών εσωκομματικών ισορροπιών, περισσότερους νεοδημοκράτες για να αποδείξουν ότι το σκάνδαλο είναι εξίσου γαλάζιο. Ηταν σαφέστατα επιλογές με κομματικά και εξισορροπητικά κριτήρια, για να εκπληρωθούν τα ατυχή εκ του αποτελέσματος «να ματώσουμε» και «όλα στο φως» που είχε πει ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες και σφοδρές, κυρίως για το κυβερνών κόμμα, που δέχεται τα πυρά των δικών του πρώην υπουργών, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρότεινε κανένα δικό της στέλεχος για παραπομπή. Στην κορυφή των χθεσινών αντιδράσεων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, που κατήγγειλε τη Ν.Δ. ως «υπεύθυνη της υστέρησης και της κακοδαιμονίας του τόπου, που προτιμά τα αδιέξοδα από τις λύσεις», ενώ σφοδρή επίθεση κυρίως κατά του δικού του κομματικού χώρου εξαπολύει ο κ. Χρ. Βερελής, αποδίδοντας την παραπομπή του σε σκληρές κομματικές εντολές και σε εξωθεσμικά κέντρα. Ηπιότερος, αλλά με αιχμές και ο Α. Τσοχατζόπουλος, όπως και ο Γ. Παπαντωνίου, ενώ οι νεοδημοκράτες «προς διερεύνηση» βάλλουν κατά του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά, στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά, που καταγράφεται τόσο πλούσιο παρασκήνιο, όπως παίχθηκε τα τελευταία 24ωρα και συνεχίζει να παίζεται στα επιτελεία και των δύο κομμάτων. Πέραν των παλινωδιών στη Ν.Δ. για την «παραπομπή» ή μη Σημίτη, ένθεν κακείθεν κατεγράφησαν «διαρροές» βουλευτών από τις επίσημες προτάσεις των κομμάτων τους. Ετσι, κατά της παραπομπής Βερελή τάχθηκαν προχθές οι κ. Π. Οικονόμου και Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κ. Πάνος Καμμένος, Αν. Νεράντζης και Μαρία Κόλλια Τσαρουχά της Ν.Δ., ενώ ο κ. Οικονόμου διεφώνησε ακόμη και για τους κ. Γ. Παπαθανασίου, Β. Πολύδωρα και Γ. Παπαντωνίου. Ηταν τόσο δυσχερής η θέση του ΠΑΣΟΚ στο εσωκομματικο παζάρι, που σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές διεμήνυαν στον κ. Βερελή ότι θα τον θέσουν εκτός λίστας κατά την ψηφοφορία για συγκρότηση της προκαταρκτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή