Σε αναζήτηση λεπτών ισορροπιών η Νέα Δημοκρατία

Σε αναζήτηση λεπτών ισορροπιών η Νέα Δημοκρατία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο ισορροπίας μεταξύ του κοινού περί δικαίου αισθήματος, που δεν πείθεται ότι το σκάνδαλο Siemens είναι μόνο πράσινο, των πολιτικών ισορροπιών με τη γαλάζια διακυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, αλλά και των διαφορετικών προσεγγίσεων στελεχών της για την περαιτέρω διαχείριση της υπόθεσης, αναζητεί η ηγεσία της Ν.Δ. Τόσο η περαιτέρω διερεύνηση για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη όσο και η στάση της επίσημης Ν.Δ. για τυχόν ευθύνες γαλάζιων υπουργών αποτελούν αντικείμενο έντασης και ζυμώσεων στο εσωτερικό του κόμματος. Από τη Ν.Δ. εκπέμπονταν χθες αντικρουόμενα μηνύματα για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα σε ό,τι αφορά τις αποδιδόμενες ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη.

Βουλευτές, όπως ο κ. Κ. Τζαβάρας, αλλά και το γραφείο Τύπου της Ρηγίλλης έκαναν λόγο για προφανείς ευθύνες του κ. Κ. Σημίτη, αναφέροντας τόσο τις προγραμματικές συμβάσεις όσο και τους στενούς του συνεργάτες Τάσο Μαντέλη και Θόδωρο Τσουκάτο (τους μόνους που έχουν παραδεχθεί ότι εισέπραξαν χρήματα από τη Siemens, ο πρώτος ως προσωπική χορηγία και ο δεύτερος για το κόμμα), αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα ζητήσει επέκταση της έρευνας για τον πρώην πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, στενοί συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά -εξ αυτών που συμμετέχουν στην καθημερινή διαχείριση των Εξεταστικών- διευκρίνιζαν ότι οι πολιτικές ευθύνες είναι αναμφισβήτητες, επιμένοντας πάντως πως ουδεμία απόφαση για τη συνέχεια έχει ληφθεί. Εξηγούσαν, δε, ότι η απόφαση διερεύνησης για έναν πρώην πρωθυπουργό είναι μείζονος πολιτικής σημασίας και, προφανώς, θα αποτελέσει κεντρική απόφαση της ηγεσίας, «η οποία δεν έχει ληφθεί ακόμη».

Οι «καραμανλικοί»

Την ίδια θέση, υπέρ της μη εμπλοκής του κ. Σημίτη -εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία που τον αφορούν προσωπικά- διατύπωναν και συνεργάτες του κ. Κ. Καραμανλή, το επιτελείο του οποίου δείχνει, προφανώς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση. Δεν είναι, μάλιστα, το μοναδικό στοιχείο κριτικής ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης από τη Ν.Δ. Πέραν της οργής που, καιρό τώρα, εκφράζεται για τις δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ., όπως του κ. Π. Καμμένου, για εμπλοκή και γαλάζιων στελεχών στο σκάνδαλο, διατυπώνεται προβληματισμός για τη «χαλαρότητα» της Ρηγίλλης έναντι της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να διερευνηθούν και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή. Αν και η θέση της Ρηγίλλης περιγράφεται με τη φράση «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται… αν θέλει το ΠΑΣΟΚ, ας τους ψάξει, ουδεμία ευθύνη υπάρχει», στελέχη που βρίσκονται κοντά στον τέως πρωθυπουργό υπενθύμιζαν ότι ουδεμία προγραμματική συμφωνία υπεγράφη επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και εξέφραζαν την απορία τους για τη θέση του κόμματος. «Γιατί νερώνουμε το κρασί μας, όταν πρόκειται για ένα καθαρά πράσινο σκάνδαλο;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή