Αντ. Σαμαράς: Μόνη λύση το ευρωομόλογο

Αντ. Σαμαράς: Μόνη λύση το ευρωομόλογο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου ως τη μόνη, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, λύση για την ελληνική οικονομία τάχθηκε χθες ο κ. Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε, στη Φρανκφούρτη, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Ενδεικτικό της ισχυρής άποψης Σαμαρά για το ευρωομόλογο είναι και το γεγονός ότι χαρακτήρισε απλώς «ανακούφιση» για την ελληνική οικονομία τα σενάρια επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα.

Κατά τη, διάρκειας μιας ώρας, συνάντηση με τον κ. Τρισέ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καλώντας την ΕΚΤ «να συνεχίζει την αναγκαία αυτή παροχή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες», να χορηγεί δηλαδή κεφάλαια έναντι των κρατικών ομολόγων που έχουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Επέλεξε δε να στείλει μήνυμα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου προκειμένου η ρευστότητα αυτή «να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία», κάτι που -όπως είπε- δεν γίνεται σήμερα.

Στη δήλωσή του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις «απαιτούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συντονισμένες και ολοκληρωμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του χρέους και σε εθνικό επίπεδο, τολμηρές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του χρέους, του ελλείμματος και της ύφεσης». Πρόσθεσε δε ότι επανέλαβε τη δεδομένη θέση της Ν.Δ. «για τη σημερινή οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που είναι χωρίς καμία αναπτυξιακή διάσταση».

Φαύλος κύκλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς εξήγησε στον κ. Τρισέ ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσαρμογής, όπως και ο φαύλος κύκλος υπερχρέωσης που δημιουργεί επίμονα ελλείμματα, όσο αυξάνεται το χρέος. Παράλληλα, παρουσίασε την πρότασή του για άμεσα μέτρα ανάκαμψης και μείωσης ελλείμματος και χρέους μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων. Αν και χθες το βράδυ από τη Φρανκφούρτη δεν προέκυπτε ότι ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση με τον κ. Τρισέ στο ζήτημα της συνταγματικής δέσμευσης για τα ελλείμματα, στην Αθήνα ο τομεάρχης Εξωτερικών Π. Παναγιωτόπουλος δήλωνε ρητά πως «η προτεινόμενη ενσωμάτωση στα Συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών δεσμευτικών διατάξεων για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι ταπεινωτική για την αξιοπρέπεια των ευρωπαϊκών λαών».

Σε διαφορετικούς τόνους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ν. Δένδιας δήλωνε (Real) πως, ως Ν.Δ., «βεβαίως και θα σεβαστούμε το Μνημόνιο, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή… οτιδήποτε άλλο θα καταδίκαζε τη χώρα». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν πολλά λανθασμένα σημεία στο Μνημόνιο και πως η Ν.Δ. επιθυμεί την επαναδιαπραγμάτευση, «αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Ο κ. Δένδιας τοποθετήθηκε και στα φαινόμενα ανυπακοής του τελευταίου διαστήματος, αποδοκιμάζοντας σχετικές πρωτοβουλίες. «Το δημόσιο πολλά λανθασμένα έπραττε και πράττει, αλλά μια τέτοια στάση αν γενικευθεί, θα οδηγήσει το κράτος σε παράλυση», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή