Ζητεί συναίνεση για «νέο Μνημόνιο» έως και το 2015 ο Γ. Παπανδρέου

Ζητεί συναίνεση για «νέο Μνημόνιο» έως και το 2015 ο Γ. Παπανδρέου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και πρωτίστως της Ν.Δ., στο αυστηρό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-2015, που επί της ουσίας συνιστά ένα «νέο Μνημόνιο», θα επιζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβερνητική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκάλεσε ενστάσεις από υπουργούς, αλλά και την κατ’ αρχήν αρνητική προσέγγιση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. σημειώνει συγκεκριμένα ότι οι προτάσεις της για την ανάταξη της οικονομίας είναι γνωστές και η κυβέρνηση καλείται «εάν θέλει και εάν μπορεί να τις ακολουθήσει».

Από τους υπουργούς που έλαβαν τον λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Καστανίδης έθεσαν με έμμεσο πλην σαφή τρόπο ζήτημα κομματικής ή κοινοβουλευτικής «νομιμοποίησης» των μέτρων που συνεπάγεται το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Πάντως, με εντολή του πρωθυπουργού, από την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει έναν πρώτο γύρο επαφών με τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να συμφωνήσουν στην περικοπή που θα πρέπει να γίνει στις δαπάνες του κάθε υπουργείου και τους εποπτευόμενους από αυτό δημόσιους φορείς. Ο στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στα 3 δισ. ευρώ, ή στο 1,2% του ΑΕΠ περίπου, έως το τέλος του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή