Αντισταθμιστικά που ουδέποτε υλοποιήθηκαν

Αντισταθμιστικά που ουδέποτε υλοποιήθηκαν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα άλλο κομβικό σημείο των αποκαλύψεων έχει να κάνει με τα αντισταθμιστικά προγράμματα (Α.Ω.), συντονιστικό ρόλο στα οποία αναλαμβάνει και πάλι η ΜΙΕ. Η αλληλογραφία των εταιρειών που είχαν αναλάβει τα Α.Ω. απευθύνεται στη ΜΙΕ αλλά και δύο άλλες εταιρείες, που εδρεύουν στο ίδιο κτίριο, στην οδό Κανάρη 1, στον Πειραιά, τις Mietsel Ltd και Offsets Europa Ltd, στις οποίες συμμετέχουν οι Α.Χ. και Α.Π. Ο πρώτος από αυτούς εμφανίζει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα σε βόρεια προάστια και Πελοπόννησο, καταθέσεις σε τράπεζα στη Λάρισα κ.λπ.) που δεν δικαολογούνται από τα εισοδήματά του. Αρχισε την καριέρα του στο ναυτικό κλιμάκιο του Π.Ν. στο Κίελο ως ναύτης και διέθετε στενές σχέσεις με στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.

Αλλοι συνεργάτες των Α.Χ. και Α.Π. είναι ένστολοι την εποχή που υπογράφηκαν οι συμβάσεις και άλλοι ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία πολλών από αυτούς δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία. Ετσι, πολιτική υπάλληλος της οποίας συγγενικό πρόσωπο είναι μέτοχος σε εταιρεία που αναλαμβάνει Α.Ω., συμμετείχε σε… πέντε επιτροπές αξιολόγησης. Οι ένστολοι, που βάσει νόμου επιτρέπεται να ασχοληθούν ως σύμβουλοι μετά 5ετία από τη συνταξιοδότησή τους, συμμετέχουν σε 3 και 4 εταιρείες συμβούλων, εμφανίζοντας περιουσιακά στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στα εισοδήματά τους.

Η ίδια η εταιρεία έχει τζιράρει στους λογαριασμούς της, τα δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης των υποβρυχίων, πάνω από 40 εκατ. ευρώ που έχουν διοχετευθεί από την τράπεζα UBS της Λουκέρνης όπου τα έστελναν οι γερμανικές εταιρείες. Για ποιες ακριβώς υπηρεσίες, είναι ένα ερώτημα που δεν έχουν θέσει ακόμη οι ελληνικές αρχές προς τους υπεύθυνους της εταιρείας, που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με το Πεντάγωνο από τη νέα τους εταιρεία στην ανατολική Αθήνα. Ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας βεβαιώνει τις υπηρεσίες δίωξης ότι έχουν εκτελεστεί τα αντισταθμιστικά προγράμματα, μια σειρά από τιμολόγια που βρίσκονται στην κατοχή της «Κ» δείχνουν ότι αρκετά προγράμματα, όπως αυτά της εκπαίδευσης αλλά και της κατασκευής οχηματαγωγού, ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Στα Α.Ω. συνυπολογίστηκαν 30 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν από την αγοράστρια εταιρεία των ναυπηγείων HDW ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου! Ενα άλλο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε, εκείνο των μπαταριών των υποβρυχίων, συνοδεύεται από παραστατικά διάθεσης μπαταριών σε χώρες του εξωτερικού, κάτι που επέσυρε την προσοχή μετά από όχληση ανταγωνιστών και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ετσι φαίνεται ότι η ελληνική εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή των μπαταριών συνεργάστηκε με γερμανική εταιρεία ανταγωνίστρια της γνωστής Varta, η οποία προσέφυγε, μέσω των ισχυρών προσβάσεων που διαθέτει, στην Ε.Ε. Αυτή διαμαρτυρήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση καθώς έκρινε ότι η επιδότηση από πρόγραμμα Α.Ω. ήταν αντικοινοτική αφού τα προϊόντα χρησιμοποιούνταν και για άλλους εμπορικούς σκοπούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή