Κομματικά… κινήματα αντίστασης

Κομματικά… κινήματα αντίστασης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού συνεδριάζει σήμερα, με πρώτο θέμα την «ανάπτυξη πολύμορφων, μαζικών, ενωτικών κινημάτων αντίστασης στη κυβερνητική πολιτική και την τρόικα». Το τι σημαίνει αυτή η διατύπωση, φάνηκε στην επίσκεψη του κ. Αλ.Τσίπρα στα διόδια της Κορίνθου. Ανοιξε αυτοπροσώπως τις μπάρες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δυσφημίζει ένα κίνημα αυθόρμητο, που τα κόμματα δεν μπορούν να ελέγξουν». Πιθανόν να έχει δίκιο, η αλήθεια όμως είναι ότι διάφοροι σχηματισμοί επιχειρούν να το πετύχουν.

Ο δικός του χώρος έχει σε κάθε περίπτωση ενισχυμένη παρουσία. Στα διόδια της Κορίνθου πρωταγωνιστεί η Συντονιστική Επιτροπή της Πελοποννήσου, όπου ο περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Πετράκος έχει σημαντικό ρόλο. Στα διόδια της Βόρειας Αττικής, λειτουργεί 7μελής προσωρινή γραμματεία, με συμμετοχή της υποψήφιας δημάρχου Ωρωπού κ. Ιωάννας Στεργίου και δύο μελών του συνδυασμού της (επίσης ΣΥΡΙΖΑ). Στην ίδια γραμματεία συμμετέχουν οι πασοκογενείς αυτοδιοικητικοί κ. Κ. Λίτσας και Γ. Κόλλιας.

Στις επιτροπές υπάρχουν ανένταχτοι, όμως και πολλά στελέχη μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς. Στο Πανελλαδικό Συντονιστικό των διοδίων ανήκουν μεταξύ άλλων ο Γ. Θεοδωρόπουλος, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, και οι κυρίες Σ. Μπανιά και Μ. Γασπαρινάτου, υποψήφιες με την «ανυπότακτη πολιτεία» (ΣΥΡΙΖΑ) στην Πάτρα. Ολοι συμμετέχουν και στις επιτροπές «ακρίβεια-στοπ», που ηγούνται του αγώνα κατά της πληρωμής εισιτηρίων στις συγκοινωνίες. Στον ευρύτερο «χώρο», όχι όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει το μέλος του συντονιστικού κ. Β. Παπαδόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2009 με το ΕΕΚ-τροτσκιστές.

Στα διόδια μπορεί να βρεθούν όλοι μαζί, στο παρασκήνιο όμως εκδηλώνεται γκρίνια για «καπέλωμα» από τον ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στην συνιστώσα ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι. Στις 14 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Τραγάνας και της τοπικής επιτροπής διοδίων κ. Α. Αλεξίου (κατά τα γραφόμενά του, ανένταχτος κεντροαριστερός) ξεσπάθωσε στο Διαδίκτυο κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι, για να ελέγξει το Πανελλαδικό Συντονιστικό, διασπά το κίνημα.

Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν διαμορφωθεί δύο «Πανελλαδικά Συντονιστικά» – με δύο διαφορετικές ιστοσελίδες, την epitropesdiodiablogspot.com και την diodiastop.blogspot.com. Το πρώτο του 2009 ομνύει στην… αμεσοδημοκρατική λειτουργία (δηλαδή όχι όργανα), το άλλο συγκεντρώθηκε στις 15.1. στη Λαμία, και εξέλεξε γραμματεία. Σημείο τριβής είναι και τα διόδια του Δημοσίου, οι «οργανικοί» θεωρούν ότι πρέπει να πληρώνονται. Ενίοτε τα αποτελέσματα είναι τραγελαφικά: Στη Λαμία συνήλθαν δύο διαφορετικές ομάδες επιτροπών με διαφορά 5 ωρών – και άνοιξαν και τα διόδια έτσι. Είναι όμως συνήθης αριστερή παθογένεια ο κατακερματισμός να εμφανίζεται ως πολιτική σύγκρουση, στα διόδια κυρίως ανάμεσα στην ΚΟΕ και στο ΕΕΚ. Αφορμή στάθηκε σχόλιο για τη σύσταση των Επιτροπών Πελοποννήσου σε συριζαίικο σάιτ της Αργολίδας, με απαξιωτικά σχόλια για τους «αμεσοδημοκρατικούς», και κατονομασμό 5 εξ αυτών ως μελών του ΕΕΚ. Η απάντηση, με κατηγορίες για χαφιεδισμό, δόθηκε εκτενώς μέσα από το Ιndymedia.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν είναι καθόλου παράξενο που το ΚΚΕ υποστηρίζει μεν όσους δεν πληρώνουν, αγνοεί όμως επιδεικτικά τις επιτροπές. Οταν θέλησε να ανοίξει διόδια κατέβασε το ΠΑΜΕ, εννοείται σε άλλες μέρες και ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή