Η Δικαιοσύνη καλεί έξι άτομα για τις προμήθειες στα τρόλεϊ

Η Δικαιοσύνη καλεί έξι άτομα για τις προμήθειες στα τρόλεϊ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των παράνομων πληρωμών και στην αγορά 140 τρόλεϊ από τη γερμανική εταιρεία ΜΑΝ έχουν ήδη δρομολογηθεί, καθώς αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για μίζες εκατομμυρίων ευρώ, που βρίσκονται πλέον στη διάθεση της Εισαγγελίας της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές απέστειλαν ογκώδη φάκελο με στοιχεία για τις παράνομες πληρωμές που δόθηκαν για την αγορά τρόλεϊ αλλά και λεωφορείων της ΕΘΕΛ, από τα οποία αναδεικνύονται συγκεκριμένα πρόσωπα, που είναι οι αποδέκτες διαφόρων χρηματικών ποσών. Οι αποδέκτες των παράνομων πληρωμών, που αναφέρονται στα έγγραφα που απέστειλε η γερμανική Δικαιοσύνη, ήδη καλούνται από τον αρμόδιο εισαγγελέα σε εξηγήσεις, ως ύποπτοι για διάπραξη βαρύτατων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Στο εξωτερικό

Οπως προκύπτει από τον ίδιο φάκελο, οι παράνομες πληρωμές αφορούσαν την αγορά 140 τρόλεϊ που υπογράφηκε το 2002 μεταξύ της θυγατρικής της ΜΑΝ, ΝΕΟΡLΑΝ και της ΕΛΒΟ, ύψους 60,3 εκατ. ευρώ, για την οποία δόθηκαν μίζες που φθάνουν, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τα 6 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ τα στοιχεία που απέστειλαν οι Γερμανοί αποκαλύπτουν τον μηχανισμό των παράνομων πληρωμών, μέσω offshore εταιρειών, με έδρα την Κύπρο -πρόκειται για τις εταιρείες Waker και Felmont- πρόσωπα-κλειδιά που εισέπραξαν μίζες και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις παράνομες πληρωμές δεν βρίσκονται στην Ελλάδα!

Οι προσπάθειες της ΕΛ. ΑΣ. να τους εντοπίσει, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν έχουν μέχρι τώρα αποδώσει. Ηδη εκφράζονται φόβοι πως δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση -πρόκειται για δύο αδέλφια, τους Β. Α. και Φ. Α. – έχουν εξαφανιστεί, δίχως να αποκλείεται και η περίπτωση διαφυγής τους στο εξωτερικό.

Ο ένας μάλιστα, που διετέλεσε για χρόνια υπηρεσιακός παράγοντας στο υπουργείο Μεταφορών και είχε υπηρετήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις σε θυγατρική εποπτευόμενη από το συγκεκριμένο υπουργείο, φέρεται ως αποδέκτης χρηματικών ποσών στην υπόθεση των τρόλεϊ, στην οποία, όπως προκύπτει από τα έγγραφα των γερμανικών αρχών, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Ο αδελφός του, που δεν είχε υπηρεσιακή σχέση με το συγκεκριμένο υπουργείο, ήταν από τους μεσολαβητές στη διακίνηση των παράνομων πληρωμών.

Οι ύποπτοι

Κι ενώ οι δικαστικές αρχές ευελπιστούν να μην έχει επαναληφθεί και στην υπόθεση της ΜΑΝ η ιστορία με τη διαφυγή στο εξωτερικό πρωταγωνιστών της υπόθεσης Siemens, ο αρμόδιος εισαγγελέας καλεί πλέον τους φερόμενους ως αποδέκτες των παράνομων πληρωμών σε εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.

Μεταξύ αυτών, και έτερος υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Μεταφορών που είχε υπηρετήσει για μεγάλο διάστημα και στην Olympic Air. Πρόκειται για τον Γ. Τ. -τα στοιχεία όλων των φερομένων ως εμπλεκομένων είναι στη διάθεση της «Κ» – ο οποίος αναφέρεται μεταξύ των αποδεκτών διαφόρων χρηματικών ποσών στο πλαίσιο των παράνομων πληρωμών στη σύμβαση για τα τρόλεϊ.

Ως ύποπτος επίσης έχει κληθεί και ο Ν. Κ. Ο ίδιος υπήρξε κατά την επίμαχη περίοδο, 2002 – 2004, σύμβουλος στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ στη λίστα αναφέρεται και ο υπηρεσιακός παράγοντας των ΗΛΠΑΠ, Κ. Λ. για τον οποίο υπάρχουν επίσης στοιχεία. Ως ιδιαίτερος περιγράφεται ο ρόλος του Κ. Π. ο οποίος αρχικά είχε μεσολαβήσει για την υπογραφή της σύμβασης, εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της ΜΑΝ στην Ελλάδα καθώς και άλλοι για τους οποίους οι εισαγγελικές αρχές αναμένεται να καθορίσουν ποια ήταν η συμμετοχή τους στην όλη υπόθεση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τον φάκελο που απέστειλαν οι γερμανικές αρχές στην Εισαγγελία της Αθήνας, δεν προκύπτουν στοιχεία για ανάμειξη πολιτικών στην υπόθεση, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι είτε υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Μεταφορών είτε ιδιώτες που διαδραμάτισαν ρόλο συμβούλου ή μεσολαβητή.

Ωστόσο, προκύπτουν νέα στοιχεία για μίζες σε αγορά, εκτός των τρόλεϊ, και λεωφορείων της ΕΘΕΛ. Τα επιβαρυντικά στοιχεία προέκυψαν από την έρευνα των Γερμανών εισαγγελέων και βρίσκονται ήδη σε χωριστή έρευνα από την Εισαγγελία της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή