Η αγορά στέλνει το δικό της μήνυμα

Η αγορά στέλνει το δικό της μήνυμα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έστειλαν το μήνυμα, αλλά από ό, τι φαίνεται οι αγορές ακόμα δεν το έλαβαν.

Οι αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής όντως διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανέφερε πως εάν το κόστος δανεισμού δεν πέσει στο 5 – 5,5% (από 12% έως 16,5% που είναι, αναλόγως της διάρκειας των ομολόγων) δεν θα εκδώσει κρατικά ομόλογα. Οι αγορές, όμως, έδειξαν με τον τρόπο τους πως ακόμα δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Είναι ενδεικτικό ότι η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 2ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού υποχώρησε μέσα σε αυτήν την εβδομάδα μόλις κατά περίπου 1% φθάνοντας στα επίπεδα του 14,6%. Και πρόκειται για το spread των ομολόγων εκείνων που η αποπληρωμή τους είναι εξασφαλισμένη από τον μηχανισμό στήριξης, δεδομένου ότι η λήξη τους «πέφτει» χρονικά μέσα στη διάρκεια του μηχανισμού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το spread των 2ετών ομολόγων έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 280%, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε φτάσει στο τρίτο υψηλότερο σημείο του τελευταίου έτους. Ολα αυτά είναι τα μηνύματα της αγοράς ότι περιμένει πρώτα να δει την επίτευξη των στόχων και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να πειστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή