Οι άνθρωποι των ειδικών αποστολών του Γ. Παπανδρέου

Οι άνθρωποι των ειδικών αποστολών του Γ. Παπανδρέου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου 13 μήνες ένας δημοσιογράφος ανέβαινε στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία αποφασίστηκε η παρακολούθηση της Ελλάδας από την τρόικα. Περιχαρής αντιλαμβάνεται ότι στη θέση δίπλα του κάθεται ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς. Μετά τρεις ώρες πτήσης και συνομιλίας, ο δημοσιογράφος κατέβαινε στο αεροδρόμιο των Σπάτων έχοντας αποκομίσει μια καλή εικόνα για τη θεσμική λειτουργία της Ε. Ε., αλλά ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης νύχτας. Η ικανότητά του να μιλάει χωρίς όμως να αποκαλύπτει είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του κ. Ζανιά που ο κ. Γ. Παπανδρέου εκτιμά ιδιαιτέρως.

Ο Βοιωτός οικονομολόγος βρέθηκε και την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πίσω από τον πρωθυπουργό, ως το μόνο πρόσωπο της ελληνικής αντιπροσωπείας στην αίθουσα. Για καθέναν από τους 17 ηγέτες αναλογούσε και ένας εμπειρογνώμων, όπως άλλωστε σε όλες τις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, έκτακτες και μη. Τούτο βέβαια δεν συνιστά ένδειξη ειδικής μεταχείρισης, καθώς ο κ. Ζανιάς είναι ο ex officio τεχνικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κυρίως για τα οικονομικά ζητήματα που αφορούν την Ε. Ε. Γι’ αυτό και ταξιδεύει συχνότερα από άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς εκτός από τον κ. Παπανδρέου ακολουθεί στις Βρυξέλλες και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σταθερή σύνθεση

Ο υπουργός Οικονομικών και ο κ. Δ. Δρούτσας είναι δύο άνθρωποι με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου πάντα συνομιλεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις Συνόδους. Στην τελευταία Σύνοδο, ωστόσο, ο κ. Δρούτσας, απείχε για αρκετή ώρα από το επίκεντρο των εξελίξεων, κυρίως όμως διότι γερμανικά και ολλανδικά τηλεοπτικά δίκτυα ζητούσαν λεπτομέρειες για τον απεγκλωβισμό τριών Ολλανδών πεζοναυτών στη Λιβύη.

Στη σταθερή σύνθεση των κυβερνητικών στελεχών που συνοδεύουν τον κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό έχει προστεθεί τους τελευταίους μήνες και ο κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος σπάνια απουσιάζει πια από τα πρωθυπουργικά ταξίδια. Η συμβολή του είναι καθοριστική, όμως με τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας ασχολούνται άλλοι συνεργάτες του. Στις Βρυξέλλες πάντα, στον πυρήνα των συνεννοήσεων, βρίσκεται ο μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ε. Ε. πρέσβης Θ. Σωτηρόπουλος, μαζί με τον οποίο βέβαια κινητοποιείται σύσσωμο το προσωπικό της πρεσβείας. Οι Βρυξέλλες αποτελούν πλέον προορισμό και για την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ως αρμόδια επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Δ. Παρασκευόπουλος ανήκει στον πιο στενό κύκλο των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα. Ηταν παρών και στις τελευταίες επισκέψεις του κ. Παπανδρέου στο Βερολίνο και το Παρίσι. Αποτελεί μάλιστα και έναν από τους -λίγους στο περιβάλλον του πρωθυπουργού- γνώστες της γαλλικής πραγματικότητας, ως παλαιός πρέσβης στο Παρίσι (οι άλλοι δύο «γάλλοι» συνεργάτες του πρωθυπουργού, κ. Χ. Παμπούκης και Π. Μπεγλίτης, είναι υπουργοί και δεν συνοδεύουν τον πρωθυπουργό).

Αν και ο κ. Παμπούκης συνοδεύει συνήθως τον κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε, διότι είχε μεταβεί στη Γερμανία για να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Siemens. Ο κ. Παμπούκης θα ήθελε βεβαίως να μεταβεί στο Παρίσι για να δει και τον στενό φίλο του κ. Κλοντ Γκεόν, ο οποίος από προσωπάρχης του κ. Νικολά Σαρκοζί αναβαθμίστηκε σε υπουργό Εσωτερικών στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Σε κάποιες Συνόδους Κορυφής έχει ενεργοποιηθεί, ορισμένες φορές μάλιστα ήταν και μέσα στο Συμβούλιο, ένας εκ των ειδικών γραμματέων του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Κ. Παπαδόπουλος. Από μια λίστα έμπιστων συνεργατών του πρωθυπουργού, όταν αυτός ταξιδεύει, δεν μπορεί βέβαια να λείπει ο κ. Ν. Ζιώγας, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου σε μόνιμη βάση εντός και εκτός Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή