Σε συνολική λύση προσβλέπει το ΔΝΤ

Σε συνολική λύση προσβλέπει το ΔΝΤ

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αγωνία αναμένει το ΔΝΤ τις τελικές αποφάσεις της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου. Η ηγεσία αλλά και οι αρμόδιοι τεχνοκράτες του Ταμείου προσβλέπουν σε μια συνολική λύση για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα οριστικοποιηθεί η απόφαση για βελτίωση των όρων δανειοδότησης της Ελλάδας, εξέλιξη που κρίνεται αναγκαία, αν και όχι απαραίτητα επαρκής, για την επιτυχία του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου, Καρολάιν Ατκινσον, προέτρεψε ευθέως την Ε.Ε. να προχωρήσει άμεσα σε μια τέτοια απόφαση. «Πιστεύουμε ότι, για να επιλυθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, απαιτείται ένα συνολικό πακέτο, μια συνολική προσέγγιση» τόνισε πριν από τρεις ημέρες, και αφού καλωσόρισε «κάποια σημαντικά βήματα που έγιναν» στη σύνοδο της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, πρόσθεσε χωρίς περιστροφές ότι στη σύνοδο της ερχόμενης Παρασκευής το ΔΝΤ «προσβλέπει σε μια τελική συμφωνία από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες».

Διαχειρίσιμο το χρέος

Καθώς στο Ταμείο είναι διάχυτη η αίσθηση ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα αποτελεί τεστ αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας για το ίδιο το ΔΝΤ, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι πιέζουν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τονίζουν πως το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου θα ξεπεράσει την πολιτική ατολμία και τις διοικητικές αγκυλώσεις και θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που θεωρείται πλέον αναπόσπαστο τμήμα της προσπάθειας περιορισμού του χρέους.

Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου (από 5,2% σε 4,2%) που προβλέπονται στην κατ’ αρχήν συμφωνία της 11ης Μαρτίου, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση στο ΔΝΤ που είχε εδώ και μήνες εκφράσει την υποστήριξή του σε τέτοια μέτρα.

Ο γενικός διευθυντής, Ντομινίκ Στρος-Καν, ήγειρε το θέμα της επιμήκυνσης από τον Αύγουστο, ενώ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, συχνά στελέχη του Ταμείου επισημαίνουν με νόημα το αισθητά χαμηλότερο επιτόκιο που ισχύει στο δάνειο που έχει δώσει το ΔΝΤ. «Κάποιοι θέλουν από τη μία να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά από την άλλη την τιμωρούν και επιχειρούν μάλιστα να αποκομίσουν και οικονομικά οφέλη», είχε σχολιάσει με δεικτικό τρόπο αξιωματούχος του Ταμείου την περασμένη άνοιξη όταν, ύστερα από μια παρατεταμένη αναβλητικότητα, η Γερμανία και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν τελικά στην παροχή δανείου προς την Ελλάδα με επιτόκιο 5,2%.

Η Ευρώπη και οι αγορές

Η αδυναμία πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές προβληματίζει το Ταμείο, που εκτιμά ότι σε αυτή συντελεί και η έως τώρα αποτυχία της Ε.Ε. να πείσει τις αγορές για την αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητά της όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρέους ορισμένων μελών της.

Οι πανηγυρισμοί της Αθήνας για τις όντως θετικές αποφάσεις της 11ης Μαρτίου αποδεικνύονται κάπως υπερβολικοί, καθώς η μέχρι στιγμής άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στη μείωση των spreads και παρατείνει την αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Στην αναλυτική έκθεση αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, μετά την απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου για εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 4,1 δισ. ευρώ, επισημαίνεται η μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και προβλέπεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η χώρα θα βρεθεί στη χειρότερη φάση.

Η έκθεση προτείνει μέτρα για εξοικοινόμηση έως και 27 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-14, ενώ επισημαίνει τον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό της ρευστότητας των τραπεζών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα με συγχωνεύσεις, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και μείωση του λειτουργικού κόστους, ώστε να προχωρήσει ομαλά η απεξάρτησή του από την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή