Ευθύνες σε υπουργούς Αμυνας

Ευθύνες σε υπουργούς Αμυνας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκάνδαλο διακομματικής κλίμακας εξελίσσεται η αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων, τύπου 214, καθώς στο πολυσέλιδο πόρισμα που συνέταξε ύστερα από πολύμηνη έρευνα το ΣΔΟΕ, επιρρίπτονται ευθύνες σε πρώην υπουργούς Εθνικής Αμυνας για μια ολόκληρη δεκαετία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στο πόρισμα το οποίο ευρίσκεται στα χέρια της αρμόδιας εισαγγελικού λειτουργού, εντοπίζονται ευθύνες για τον όλο χειρισμό της υπόθεσης που φθάνουν ώς το 2009, σπάζοντας το φράγμα της παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα. Οι ευθύνες σε πρώην υπουργούς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ξεκινούν από το 1999, όταν και άρχισε η προετοιμασία εν όψει της υπογραφής των συμβάσεων για τα υποβρύχια και φθάνουν ώς και το 2009, καθώς μέχρι τότε έτρεχαν συμβάσεις για αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Στο πολυσέλιδο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιγράφονται οι ευθύνες όσων διετέλεσαν υπουργοί στο Εθνικής Αμυνας για τη δεκαετία 1999-2009, ωστόσο το βάρος της ευθύνης επιμερίζεται ανάλογα με τη εξέλιξη της υπόθεσης, με το μεγαλύτερο να αποδίδεται σε πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, επί των ημερών του οποίου έγιναν οι βασικές διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της σύμβασης.

Το σημαντικό του πορίσματος, το οποίο αποτελεί, όπως δήλωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ στην «Κ», «μνημόνιο διασπάθισης δημοσίου χρήματος και λεηλασίας των δημοσίων ταμείων» είναι ότι για τους πολιτικούς υπάρχουν πράξεις και παραλείψεις, για τις οποίες δεν έχει επέλθει παραγραφή. Με δεδομένη άλλωστε την ενεργοποίηση για τα υποβρύχια, του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς το πόρισμα θα αποσταλεί στη Βουλή για κοινοβουλευτικό έλεγχο των εμπλεκόμενων πρώην υπουργών, η ύπαρξη αδικημάτων που δεν είναι παραγεγραμμένα, προσδίδουν άλλη τροπή στην περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης και στους πολιτικούς χειρισμούς που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, στο πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν περιλαμβάνονται στοιχεία από το άνοιγμα λογαριασμών για τουλάχιστον 70 πρόσωπα για τα οποία έχει κινηθεί η σχετική διαδικασία, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο έλεγχος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με 10 εξωχώριες εταιρείες για τις οποίες επίσης έχει ζητηθεί ο έλεγχος της κίνησης των λογαριασμών τους.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ που καταγράφει με λεπτομέρειες τη διαδρομή παράνομων πληρωμών και σωρεία ενεργειών και παραλείψεων από αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους, επιρρίπτει ευθύνες και σε πρώην γενικούς γραμματείς εξοπλισμών, επιτελάρχες και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, μετέχοντας στις αρμόδιες επιτροπές. Σημαντικές ευθύνες επίσης αποδίδονται σε συνδικαλιστικά στελέχη και επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, καθώς έχουν εντοπιστεί στοιχεία εμπλοκής τους σε παράνομες πληρωμές.

Το υλικό του ΣΔΟΕ που θεωρείται καταλύτης εξελίξεων για την υπόθεση των υποβρυχίων, θα αξιολογηθεί από την αρμόδια εισαγγελέα και σύμφωνα με πληροφορίες θα ανοίξει άμεσα το κεφάλαιο κλήσης ως υπόπτων περίπου 40 ατόμων. Η λίστα των υπόπτων, είναι ήδη έτοιμη από την Εισαγγελία και οι πρώτες κλήσεις θα αποσταλούν έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή