Ελιγμοί Π. Ψωμιάδη μετά την καταδίκη

Ελιγμοί Π. Ψωμιάδη μετά την καταδίκη

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό που επιδίωκε από την επομένη της καταδίκης του, επέτυχε ο αυτοαποκαλούμενος και «εσταυρωμένος», περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης. Πρώτος ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ., και την Παρασκευή ο αρχηγός της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς εξεδήλωσαν τη συμπαράστασή τους προς τον… δοκιμαζόμενο περιφερειακό άρχοντα. Στο μεσοδιάστημα, μέσω Διαδικτύου (aixmi.gr) την υποστήριξή του είχε εκδηλώσει και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, εξηγώντας ότι η σοβούσα οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στους πολίτες να εκδηλώσουν τα αισθήματα συμπαράστασης που τρέφουν για τον κ. Ψωμιάδη.

Ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της υπόθεσης στον Αρειο Πάγο, όπου θα προσφύγει ο περιφερειάρχης, ήδη πολλοί στη συμπρωτεύουσα προεξοφλούν την αρχή της πτώσης. Και τούτο, όχι μόνον διότι ακολουθούν και άλλες υποθέσεις υπό διερεύνηση, αλλά κυρίως γιατί η απόφασή του να «βουτήξει στα βαθιά» της Περιφέρειας τον απομυθοποιεί πλέον και στα εκτός των τειχών της Θεσσαλονίκης στρώματα του πληθυσμού, που διαπιστώνουν ότι οι ικανότητές του να παραγάγει έργο απέχουν πολύ από εκείνες των τηλεοπτικών σόου.

Σε μία από τις πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές του εμφανίσεις, ο κ. Ψωμιάδης σχολίασε πως στόχος κάποιων είναι το «πώς θα φύγει ο Ψωμιάδης από τα πόδια μας». Και έδωσε, ο ίδιος, τη σαφή απάντηση: «Εδώ θα είμαστε». Αλλωστε, εάν ο κ. Ψωμιάδης τεθεί σε αργία, αυτομάτως τη θέση του καταλαμβάνει ο αδερφός του Διονύσης, ως αναπληρωτής του. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του εφετείου και να διαβιβασθεί αρμοδίως στον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θανάση Σώκο, ο οποίος θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για να τεθεί σε αργία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται εντός του Μαΐου. Προφανώς, ο κ. Ψωμιάδης θα προσφύγει στον Αρειο Πάγο. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν κρίνει επί της ουσίας την υπόθεση. Αν απορρίψει την προσφυγή, τότε αυτομάτως ο κ. Ψωμιάδης θα παυθεί οριστικά από το αξίωμα του περιφερειάρχη. Σε διαφορετική περίπτωση, η υπόθεση θα επιστρέψει στο Εφετείο και μαζί της ο κ. Ψωμιάδης στο γραφείο της Περιφέρειας. Ολη αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από ένα έτος. Μέχρι τότε ο κ. Ψωμιάδης θα διοικεί μέσω του αδερφού του, Διονύση.

Εφόσον υπάρξει οριστική παύση, ο συνδυασμός του κ. Ψωμιάδη θα κληθεί να αναδείξει από τα μέλη του τον διάδοχο περιφερειάρχη, με ισχυρό μνηστήρα και τον κ. Διονύση Ψωμιάδη. Τον ίδιο για τον οποίο ο κ. Αντ. Σαμαράς είχε θέσει προεκλογικά βέτο στο να τοποθετηθεί αντιπεριφερειάρχης, προκρίνοντας τον κ. Απ. Τζιτζικώστα. Η επιλογή εκείνη γυρίζει μπούμερανγκ τώρα στην ηγεσία της Ν.Δ. καθώς ο μεν κ. Τζιτζικώστας, ως μη αιρετός, δεν μπορεί να είναι ο διάδοχος του Παν. Ψωμιάδη. Ο δε Διονύσης Ψωμιάδης, που ανεδείχθη πρώτος περιφερειακός σύμβουλος, έχει και τη λαϊκή νομιμοποίηση να… συνεχίσει τη δυναστεία. Αν και η σχετική συζήτηση είναι πρώιμη, ένα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της δικηγόρου Αθηνάς Αηδονά, στελέχους με κύρος και συμπάθειες στην κομματική επικράτεια.

Μπορεί ο κ. Ψωμιάδης να… ορκίστηκε την Παρασκευή στον Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ., αρέσκεται ωστόσο να αφήνει υπαινιγμούς για το ενδεχόμενο συγκρότησης δικού του πολιτικού φορέα. Ολα δείχνουν ότι η… απειλή είναι πιο επικίνδυνη από την πράξη. Με άλλα λόγια, ο κ. Ψωμιάδης πολιτεύεται ως δυνάμει αρχηγός, προκειμένου να διατηρήσει την κάλυψη από τη Ν.Δ. και τον ΛΑΟΣ και τις όποιες προϋποθέσεις για το πολιτικό του μέλλον. Εξ ου και ο κ. Σαμαράς δήλωσε τη στήριξή του, γνωρίζοντας ότι στις επόμενες εκλογές δεν έχει την πολυτέλεια να «χαρίσει» ούτε μία ψήφο της Ν.Δ.

Πόσα περιθώρια έχει αλήθεια ο κ. Ψωμιάδης να δρομολογήσει σοβαρή πρωτοβουλία για τη συγκρότηση φορέα σε εθνικολαϊκιστική βάση; Καθώς το «μακεδονικό ζήτημα» στο οποίο ποντάρει απωθείται διαρκώς από την επικαιρότητα, ο ίδιος χάνει το προνομιακό του πεδίο. Αλλωστε τον ζωτικό χώρο επ’ αυτού τον καλύπτουν άνετα πλέον η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή