Μέσα στην εβδομάδα κρίνεται η συναίνεση

Μέσα στην εβδομάδα κρίνεται η συναίνεση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Γ. Παπανδρέου καλείται την εβδομάδα αυτή να διαψεύσει μια κατεστημένη πρακτική της Μεταπολίτευσης: την επίκληση ανάγκης για εθνική συναίνεση μόνον όταν οι συνθήκες γίνονται ασφυκτικές για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Οι αντικειμενικές περιστάσεις, κατά τους ψύχραιμους παρατηρητές, είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ για τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση σταθερότητας, την ίδια στιγμή που η ρευστότητα αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της διεθνούς κατάστασης.

Υπό τέτοιες συνθήκες, θα ήταν φυσιολογικό οι πολιτικές δυνάμεις να συσπειρώνονταν ενώπιον του κοινού στόχου της σωτηρίας της χώρας, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία. Τουναντίον, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο, καθώς φαίνεται να επικρατεί για ακόμη μία φορά η λογική των (μικρο)κομματικών εγωισμών. Αυτό διεφάνη ανάγλυφα και στον τρόπο που αντέδρασαν, έναντι της παραίνεσης των Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και Ολι Ρεν, τα δύο κόμματα. Η καταδίκη της ήταν ίσως η μοναδική στιγμή τόσο σοβαρής… συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως κατέβαλε τις τελευταίες ημέρες προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ώστε αυτή την εβδομάδα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα να τύχει σοβαρής συζήτησης μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Στην καλλιέργεια ήπιου κλίματος, ώστε να ευδοκιμήσει κάποιου είδους ελάχιστη συνεννόηση, αποδίδεται και η συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού να αναβάλει την προγραμματισμένη για το πρωί της περασμένης Παρασκευής απάντησή του σε ερώτηση του κ. Σαμαρά περί της εγκληματικότητας στο κέντρο. Θεωρήθηκε ότι μια σύγκρουση στη Βουλή θα φόρτιζε το κλίμα αρνητικά και μάλιστα μόλις λίγα 24ωρα πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα την ίδια ημέρα επισκέφθηκε το Ναύπλιο, όπου μίλησε εκ νέου για την αναγκαιότητα «εθνικής συστράτευσης». Στο Μαξίμου θεωρούν επίσης θετικά τα μηνύματα που έχει εκπέμψει προς αυτή την κατεύθυνση η Ν.Δ., ιδίως ως προς την επιλογή περιθωριοποίησης του κ. Π. Καμμένου, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποδυθεί σε μια άνευ ορίων προσωπική επίθεση κατά του κ. Γ. Παπανδρέου.

Με αυτά τα δεδομένα οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού στο ζήτημα της συναίνεσης συνοψίζονται ως εξής: Αύριο Δευτέρα, στο υπουργικό συμβούλιο όπου θα παρουσιασθούν πτυχές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (η συνολική παρουσίαση θα καθυστερήσει καθώς από την Τετάρτη θα συνεχισθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα), θα μιλήσει για την ανάγκη συναίνεσης, ενώ, κατά ορισμένες πηγές, θα αναφερθεί και στους άξονες οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για τη συνεννόηση με τη Ν.Δ. Ο κ. Παπανδρέου δεν θα περιορίσει ωστόσο την ανάγκη συνεννόησης στο επίπεδο των κομμάτων, αλλά θα κάνει λόγο για την ανάγκη να επεκταθεί και στην κοινωνία, εν είδει ενός νέου εθνικού συμβολαίου με στόχο την υπέρβαση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθεί και στους πολίτες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν επιμόνως το πόσο απεχθάνονται τους δραματικούς συνειρμούς που δημιουργεί η λέξη «διάγγελμα» και μιλούν περισσότερο για τη μετάδοση κάποιου μηνύματος, πιθανόν τηλεοπτικού. Ενδεχομένως τον ρόλο αυτό να διαδραματίσει και η εισήγηση του κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο. Εφόσον ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, όσους βεβαίως από αυτούς δεχθούν την πρόσκληση του πρωθυπουργού. Οι συναντήσεις θα γίνουν μάλλον την Τρίτη. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα απορρίψουν την πρόσκληση, ενώ στις συναντήσεις θα κληθούν επίσης οι κ.κ. Φ. Κουβέλης και Ντόρα Μπακογιάννη.

Ως προς τους άξονες συνεννόησης με τη Ν.Δ., στο Μαξίμου θεωρούν ότι ιδιαιτέρως ως προς τον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της ανάγκης για λιγότερο κράτος, οι απόψεις των δύο κομμάτων είναι παρόμοιες. Στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν και υπουργοί (όπως η κ. Αννα Διαμαντοπούλου) που θεωρούν ότι το Ζάππειο ΙΙ της Ν.Δ. συνιστά μια σοβαρά επεξεργασμένη πρόταση, η οποία πρέπει να τύχει προσοχής και ει δυνατόν αξιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή