Η Ν.Δ. «φλερτάρει» με το κίνημα των «Αγανακτισμένων»

Η Ν.Δ. «φλερτάρει» με το κίνημα των «Αγανακτισμένων»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα προσεκτικό «φλερτ» με τους «Αγανακτισμένους» της χώρας μοιάζει να επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία, κρίνοντας ότι οι αντιδράσεις που καταγράφονται συνιστούν δικαίωση για τις θέσεις εναντίον του Μνημονίου, που μέχρι σήμερα διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Στη Συγγρού είναι, πάντως, ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς αν και αναγνωρίζουν έντονα στοιχεία λαϊκισμού, αν όχι σε αυτές καθεαυτές τις συγκεντρώσεις τουλάχιστον στην προβολή τους από τα ΜΜΕ, καταλήγουν στην ανάλυση πως στον πυρήνα των αντιδράσεων είναι οι πολιτικές του Μνημονίου, στις οποίες αντιτάσσεται η Ν.Δ. Ετερος κίνδυνος είναι να εκτραπεί η διαμαρτυρία σε… αυτοδικία και, προς τούτο, από τη Ν.Δ. υπενθυμίζουν την έκκληση Σαμαρά «να μη μετατραπεί η οργή σε μισαλλοδοξία».

«Τα μηνύματα της κοινωνίας τα διατυπώνουμε στις θέσεις μας» έσπευσε να αναφέρει χθες ο κ. Γ. Μιχελάκης, για να προσθέσει αμέσως μετά πιο μετριοπαθώς πως «οι θέσεις της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να εκφράζουν, έχουν αρχίσει να ακούγονται από την κοινωνία». Η εντεινόμενη και δημόσια δυσφορία των πολιτών δεν περνάει απαρατήρητη από το επιτελείο του κόμματος, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους αφενός μεν πως «η Ν.Δ. έχει κάνει σκληρή και εξαντλητική αυτοκριτική», αφετέρου δε πως «δεν πρόκειται να συνυπογράψει μια συνταγή που αποδεδειγμένα πλέον δεν σώζει, αλλά σκοτώνει την οικονομία και διαλύει την κοινωνία». Η κυβέρνηση δεν ζητεί συναίνεση από τον Αντ. Σαμαρά, αλλά συνυπογραφή στο λάθος, ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι η μόνη συναίνεση που μπορεί να προσφέρει η Ν.Δ. είναι «αυτή για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Συμπτώματα διαίρεσης

Στη Ν.Δ. επιχειρείται να αναδειχθούν τα σοβαρά συμπτώματα διαίρεσης στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης, είτε αυτά εντοπίζονται στις αντιδράσεις των βουλευτών είτε στην οξεία κριτική των πράσινων συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Ολα πλέον συνηγορούν στη δικαίωση των θέσεων του Αντ. Σαμαρά» διαμηνύει η Συγγρού, δείχνοντας επί της ουσίας ότι οποιαδήποτε αλλαγή γραμμής προς τη συναίνεση συνιστά πολιτικό αυτοχειριασμό. Κρίνεται δε ότι ακριβώς αυτό το κλίμα θα λειτουργήσει ανασταλτικά προκειμένου να εκφραστούν και δημοσίως -με ό, τι και αν συνεπάγεται αυτό- τα στελέχη του κόμματος που επιμένουν στην ανάγκη μιας πιο συναινετικής γραμμής και ενδεχομένως θα υπερψήφιζαν επί της αρχής το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, που συνιστά ένα νέο Μνημόνιο. Ο κ. Μιχελάκης απέφυγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο για την κ. Ελσα Παπαδημητρίου, η οποία δεν απέκλεισε να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι, αυτονοήτως, θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Η Ν.Δ. καταδικάζει εξάλλου πλήρως τα αυξανόμενα κρούσματα προπηλακισμών εναντίων πολιτικών, ενώ χθες ο κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης ζήτησε να εγκαταλειφθεί η -μάλλον- αμυντική στάση των βουλευτών έναντι των διαμαρτυριών. «Τι είναι αυτά που λέγονται περί φόβου;» αναρωτήθηκε. Οσοι φοβούνται «είναι οι ντιντήδες, οι φλώροι που λέγαμε εμείς… όταν ασχολείσαι με τα κοινά δεν έχει φοβάμαι. Και αντιδρώ άμεσα σε αυτό», είπε (ΝΕΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή