ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείδωσαν σκληρά μέτρα μέχρι το 2015

Μείωση του αφορολόγητου ορίου, αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης, κατάργηση φορέων βάσει τριμηνιαίου σχεδιασμού όπου θα προβλέπεται και η απόλυση εργαζομένων, περικοπή ή κατάργηση επιδομάτων και επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης (3%) στους δημοσίους υπαλλήλους υπέρ των ανέργων, είναι τα βασικότερα νέα μέτρα για φέτος. Κυβέρνηση και τρόικα κατέληξαν σε συμφωνία για τα επιπλέον μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εφαρμοστούν το 2011, ώστε να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού. Τα παραπάνω χαρακτηρίζονται «πυλώνες» του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος και δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών τους, όπως τονίζεται, ούτε από το υπουργικό συμβούλιο. Πάντως, τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση με την τρόικα θα ανοίξουν εκ νέου τον «φάκελο φορολογικό». Τότε, θα εξεταστεί η απλοποίηση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων (ενδεχομένως στο 15% από 20% που είναι σήμερα) και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2%. Πέραν των νέων μέτρων που θα ληφθούν φέτος, θα απαιτηθούν επιπλέον παρεμβάσεις ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2015. Επί της ουσίας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα είναι ένας αναλυτικός προϋπολογισμός με πίνακες και στόχους για την αποδοτικότητα κάθε μέτρου. Για το 2011 και στο σκέλος των εσόδων, τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν:

1. Μείωση του αφορολόγητου ορίου. Από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους και 8.000 ή 10.000 για τους μισθωτούς. Από τη μείωση εξαιρούνται οι συνταξιούχοι, ενώ το μέτρο θα ισχύει από τα φετινά εισοδήματα.

2. Μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (23%), από τον χαμηλό που βρίσκονται τώρα (13%).

3. Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο.

4. Νέα επιβάρυνση στα τσιγάρα.

5. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά περίπου 10%.

6. Τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων και των αδήλωτων πισινών.

7. Αύξηση της φορολογίας στα σκάφη άνω των 20 ή 25 μέτρων, τις πισίνες, τα πολυτελή οχήματα άνω των 2.000 ή 2.500 κυβικών εκατοστών και τα ακριβά ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 350.000 ή 400.000 ευρώ.

8. Εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο.

9. Μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 400.000 ευρώ σε 250.000 – 300.000 ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών αναμένεται:

1. Η κατάρτιση χρονοδιαγράμματος με τριμηνιαίους στόχους για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, ενδεχομένως και ΔΕΚΟ. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα περιγράφεται και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν οι απολύσεις. Αν και δεν θα αναγράφεται σαφώς ότι επίκεινται απολύσεις, θα υπάρχει πρόβλεψη και για εργασιακή εφεδρεία, αλλά και για τη μέθοδο αξιολόγησης των υπό μετάταξη δημοσίων υπαλλήλων.

2. Θα επιβληθεί 3% εισφορά αλληλεγγύης (υπέρ των ανέργων) στους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ στους ιδιωτικούς θα είναι στο 1% και θα καλύπτεται η μισή από τους εργοδότες και η άλλη μισή από τους εργαζομένους.

3. Δραστική περικοπή επιδομάτων ή κατάργησή τους. Το κίνητρο απόδοσης θα πέσει στο μισό, ενώ θα καταργηθεί το επίδομα γάμου.

Στα μέτρα που θα αφορούν το διάστημα 2012 – 2015 περιλαμβάνεται και η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα.