Προαναγγέλλει παροχή νέας βοήθειας ο κ. Γιουνκέρ

Προαναγγέλλει παροχή νέας βοήθειας ο κ. Γιουνκέρ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης για επιπλέον χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και θα αποτρέψει ενδεχόμενο αδιέξοδο το προσεχές διάστημα, προδιέγραψε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Θα υπάρξει εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, πιθανότατα τύπου Πρωτοβουλίας της Βιέννης. Επειτα από συζήτηση που διήρκεσε δύο ώρες, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε ότι υπήρξε «ταύτιση απόψεων» μεταξύ του ιδίου και του κ. Γιώργου Παπανδρέου στο ζήτημα της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. «Επί αυτής της βάσεως περιμένω ότι το Eurogroup θα συμφωνήσει να δώσει επιπλέον χρηματοδότηση στην Ελλάδα, υπό αυστηρούς όρους που θα περιλαμβάνουν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, σε εθελοντική βάση, και η συμμετοχή αυτή θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους ιδιώτες επενδυτές.

Είναι προφανές, κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ, ότι «δεν θα υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ούτε και χρεοκοπία και ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να εξυπηρετήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της». Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να ιδρύσει Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, υπό το οποίο θα εκτελεστεί με ταχύτητα, αξιοπιστία και διαφάνεια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Οι δύο άνδρες δεν αποσαφήνισαν ούτε αν θα συζητούν εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για την επιπλέον χρηματοδότηση, ούτε αν στη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων θα συμμετέχουν ξένοι εμπειρογνώμονες.

Ικανοποίηση

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της της τρόικας για την επικαιροποίηση του Μνημονίου. «Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα» στην εφαρμογή του προγράμματος είναι οι ανεπαρκείς επιδόσεις της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ζήτησε από τα κράτη-μέλη της Ε. Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοήθεια, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα ζητηθεί βοήθεια για να εκτελεστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για να βελτιωθεί η κατάσταση στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι εταίροι μας είναι πρόθυμοι να ανταποκριθούν στο ελληνικό αίτημα. Πλέον απομένει η κατ’ αρχήν συμφωνία να επιβεβαιωθεί είτε στο προγραμματισμένο συμβούλιο του Eurogroup στις 20 Ιουνίου, είτε σε έκτακτο συμβούλιο Eurogroup στις 13-14 Ιουνίου.

Η τελική επικύρωση θα πρέπει να δοθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 23-24 Ιουνίου. Τέλος, σε δηλώσεις του ο κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν επανέλαβε ότι «στην Ελλάδα πρέπει να τεθούν κατά μέρος οι εσωτερικές διαφορές και οι πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν τις βασικές στοχεύσεις και πολιτικές του προγράμματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή