Τα δύο σενάρια και οι προϋποθέσεις για τη νέα βοήθεια

Τα δύο σενάρια και οι προϋποθέσεις για τη νέα βοήθεια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα σενάρια αυτή τη στιγμή για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας. Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι μέσα στον Ιούνιο δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και η Σύνοδος Κορυφής θα εγκρίνει τη νέα βοήθεια. Το «κακό» σενάριο προβλέπει ότι θα μας δοθεί η επόμενη δόση, με την Ευρώπη να δίνει εγγυήσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ότι θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου και η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί. Η Ευρώπη και το ΔΝΤ θέτουν τρεις προϋποθέσεις στην κυβέρνηση για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας.

Πρώτον, να ψηφιστούν τα νέα μέτρα για φέτος και για το διάστημα 2012 – 2015, ύψους άνω των 28 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, να επισπευσθεί η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να λειτουργήσει άμεσα ο νέος ανεξάρτητος οργανισμός που θα εκτελεί το πρόγραμμα. Είναι ενδεικτικό ότι θα υπάρχει σαφές τριμηνιαίο χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις, από την εκτέλεση του οποίου θα εξαρτάται και η εκταμίευση των δόσεων. Επίσης, η κυβέρνηση συμφώνησε να «φέρει μπροστά» σχέδια όπως αυτά της πώλησης των λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ), των ΕΥΑΘ – ΕΥΔΑΠ, του «Ελ. Βενιζέλος», του ΟΠΑΠ, των τραπεζών κ. λπ. Σε ό, τι αφορά τις κρατικές εταιρείες που διαχειρίζονται δίκτυα, το Δημόσιο θα κατέχει ένα μειοψηφικό πακέτο.

Τρίτον, να υπάρξουν εγγυήσεις – ενέχυρα, που θα εξασφαλίζουν τους δανειστές μας ότι θα αποπληρωθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει ακόμα και αναμένεται να είναι το κεντρικό ζήτημα της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου, καθώς Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία φαίνεται να επιμένουν στη θέση τους για την παροχή εξασφαλίσεων από την Ελλάδα.

Οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας δεν έχουν καθοριστεί. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν καταλήξει σε «συμφωνία κυρίων» για το νέο πρόγραμμα που θα εκτείνεται από φέτος έως και τον Ιούνιο του 2014 και το οποίο θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο. Για το διάστημα αυτό οι υποχρεώσεις της Ελλάδας που δεν καλύπτονται από τα δάνεια του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης ανέρχονται στα 85 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από τα νέα δάνεια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ (30 – 40 δισ. ευρώ), τη συμμετοχή των ιδιωτών (θα κληθούν να «ανανεώσουν» τα ομόλογα περίπου 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Βιέννης) και τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων (περίπου 25 δισ. ευρώ).

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μέσα στον Ιούνιο και η Ελλάδα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που θέτει η τρόικα, τότε η συμφωνία θα «κλείσει» στα τέλη του μήνα. Με τον τρόπο αυτόν θα δοθεί και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του υφιστάμενου μηχανισμού στήριξης, που επί της ουσίας θα αποτελέσει την πρώτη δόση του νέου προγράμματος.

Ενας κρίσιμος παράγοντας για να μην υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οικονομικό επιτελείο και τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τον νέο ανεξάρτητο οργανισμό που θα εκτελεί το πρόγραμμα. Ο οργανισμός θα έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας και θα υπόκειται στο Ελληνικό Δίκαιο. Το διοικητικό συμβούλιο θα ορίζεται από τη Βουλή και θα έχει στη σύνθεσή του δύο «παρατηρητές» της τρόικας, ενώ από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα λαμβάνει μία απόφαση και θα αναθέτει στον οργανισμό να την εκτελέσει, δεν θα μπορεί κανείς να την αναστρέψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή