Τέλος στη «μεταρρυθμιστική κόπωση», η επιταγή της τρόικας

Τέλος στη «μεταρρυθμιστική κόπωση», η επιταγή της τρόικας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «αναζωογόνηση» των προσπαθειών της κυβέρνησης ζητεί η τρόικα, ενώ καθιστά σαφές ότι μπορεί να ολοκληρώθηκε η αποστολή της, αλλά η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι κάτι που θα κριθεί από όσα θα λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες και απαιτούνται «σκληρά» ανταλλάγματα. Παράλληλα, σημειώνει ότι κλιμάκια της τρόικας θα εγκατασταθούν επί της ουσίας στην Ελλάδα για την παροχή τεχνικής βοήθειας στην επιτυχία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Σε ό, τι αφορά τον φορέα των αποκρατικοποιήσεων, θα έχει «επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση». Η Ε. Ε., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο κοινό ανακοινωθέν τους σημειώνουν ότι «η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται ότι η συμφωνία είναι σε «επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων». Γεγονός που δείχνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Στο συμπέρασμα της τρόικας επισημαίνεται ότι «με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δομή μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επόμενων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης» της Ελλάδας. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και δοθεί το Ο. Κ. από ΔΝΤ και Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου». Αυτό σημαίνει ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα συνδεθεί με τις συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το νέο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η τρόικα υποστηρίζει ότι συνολικά «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης». Ωστόσο, συμπληρώνει ότι «είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Στο πλαίσιο της μείωσης του ελλείμματος για το 2011, η τρόικα επισημαίνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει «σημαντικά» την απασχόληση στον δημόσιο τομέα (είναι ένας έμμεσος τρόπος για να αποτυπωθούν οι απολύσεις), να αναδιαρθρώσει ή να κλείσει δημόσιους φορείς, να εξορθολογίσει τα επιδόματα, να μειώσει τις φοροαπαλλαγές, να αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Για τις αποκρατικοποιήσεις υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιταχύνει «αισθητά» το πρόγραμμα και προς τον σκοπό αυτό «θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση». Μάλιστα, η αξιολόγηση της κυβέρνησης στην επιτυχία των αποκρατικοποιήσεων θα γίνεται βάσει «ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετήσιων». Στον κλάδο των τραπεζών, η τρόικα κάνει λόγο για έλλειψη ρευστότητας, αλλά ο τομέας «παραμένει βασικά υγιής».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκαν θετικά οι συζητήσεις με την τρόικα και ότι «τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή