Διεσώθησαν οι δύο πιλότοι του Mirage 2000

Διεσώθησαν οι δύο πιλότοι του Mirage 2000

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διθέσιο πολεμικό αεροσκάφος Mirage 2000 προστέθηκε χθες στον κατάλογο απωλειών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, με το πλήρωμά του, ευτυχώς, να προλαβαίνει να εγκαταλείψει το μοιραίο αεροπλάνο πριν αυτό συντριβεί στη θάλασσα.

Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, ο σμηναγός Μιχαήλ Κούρτης και ο υποσμηναγός Μιχαήλ Μήτσιου, που υπηρετούν στην 332 Μοίρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, στην Τανάγρα, μεταφέρθηκαν στο 251 στρατιωτικό νοσοκομείο στην Αθήνα για καθαρά προληπτικούς λόγους, καθώς η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Το διθέσιο αεροσκάφος συμμετείχε σε σχηματισμό αποτελούμενο από τέσσερα Mirage, ο οποίος στις 12.50 χθες το μεσημέρι απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τανάγρας για εκπαιδευτική πτήση. Το σμήνος κατευθύνθηκε ανατολικά και όταν τα αεροσκάφη έφθασαν στην Κίναρο, στράφηκαν βόρεια, προς τη Λέσβο. Ενώ πετούσαν πάνω από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φούρνων και Σάμου, το πλήρωμα του αεροσκάφους διαπίστωσε απώλεια ώσης στον κινητήρα. Αρχικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προσπάθησαν να επαναφέρουν το αεροσκάφος και όταν διαπίστωσαν ότι ο κινητήρας δεν ανταποκρίνεται, ενεργοποίησαν τον μηχανισμό εκτίναξης και έπεσαν στη θάλασσα. Το αεροσκάφος συνετρίβη αμέσως μετά σε απόσταση μόλις ενός μιλίου από τις νοτιοδυτικές ακτές της Σάμου. Στο σημείο πτώσης των δύο πιλότων έσπευσε παραπλέον σκάφος του Στρατού Ξηράς, το οποίο τους περισυνέλεξε σώους.

Ερευνα για τα αίτια

Για τη διακρίβωση των αιτίων πρόκλησης του ατυχήματος άρχισε ήδη η διενέργεια έρευνας. Σαφείς απαντήσεις αναμένεται να δοθούν από την εξέταση του αεροσκάφους, το οποίο, καθώς βρίσκεται βυθισμένο σε βάθος μόλις 50 μέτρων, αποφασίστηκε να ανασυρθεί και να ελεγχθεί από εμπειρογνώμονες.

Το ατύχημα, που ήρθε μόλις μια ημέρα μετά την ανάφλεξη κινητήρα σε F-16 στην Κρήτη, εντείνει τον προβληματισμό που επικρατεί στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, σχετικά με τη συντήρηση του στόλου. Οπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, οι περικοπές στις δαπάνες έχουν επηρεάσει το πρόγραμμα συντήρησης, ενώ έχει μειωθεί στο ελάχιστο απαραίτητο ο αριθμός των αεροσκαφών που βρίσκονται διαθέσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή