Απάντηση ΕΛ.ΑΣ. για τα δακρυγόνα

Απάντηση ΕΛ.ΑΣ. για τα δακρυγόνα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπόφευκτη χαρακτήρισαν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. και αστυνομικοί των ΜΑΤ την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων στα επεισόδια της Τετάρτης, αποδίδοντάς την στη σφοδρότητα των επιθέσεων με πέτρες από κουκουλοφόρους. Επικεφαλής της ΓΑΔΑ μιλώντας χθες στην «Κ» τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για υπερβολική χρήση χημικών, όταν επί ώρες κουκουλοφόροι εκτόξευαν κατά των αστυνομικών τόνους από σπασμένα μάρμαρα, ενώ κατέστρεφαν και πυρπολούσαν ό, τι έβρισκαν μπροστά τους». Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούσαν τον σταθμό του μετρό Συντάγματος ως ορμητήριο και αποκάλυψε ότι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης έγινε προσπάθεια συνεννόησης με τη διοίκηση του μετρό για να κλείσει ο σταθμός. Σε ανακοίνωση της ΓΑΔΑ γίνεται αναφορά για «επιθέσεις ιδιαίτερης σφοδρότητας κατά των αστυνομικών με αντικείμενα ικανά να επιφέρουν σοβαρούς ή και θανάσιμους τραυματισμούς, όπως βόμβες μολότοφ, πέτρες, μεγάλα κομμάτια μάρμαρου».

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι στη διάρκεια των επεισοδίων της Τρίτης και της Τετάρτης τραυματίστηκαν συνολικά 131 ένστολοι, οι περισσότεροι από πέτρες που εκτόξευαν εναντίον τους κουκουλοφόροι. Από την πλευρά τους, αστυνομικοί των ΜΑΤ χαρακτηρίζουν λανθασμένη τη στάση της ηγεσίας να μην επιτρέπει στις διμοιρίες να πραγματοποιήσουν συντονισμένη επιχείρηση μέσα στην πλ. Συντάγματος, καθώς οι ταραξίες έβρισκαν καταφύγιο ανάμεσα στους διαδηλωτές. Επίσης, παραδέχονται ότι υπήρξαν περιπτώσεις που δεν συμμορφώθηκαν με τις εντολές των ανωτέρων τους, που ζητούσαν «να μη γίνει χρήση χημικών», υποστηρίζοντας στην «Κ» ότι «ήταν ο μόνος τρόπος να αμυνθούμε στον πετροπόλεμο».

Αστυφύλακας με πολιτικά δέχτηκε προχθές στη Λ. Αμαλίας επίθεση αγνώστων που τον καταδίωξαν και τον εγκλώβισαν στον σταθμό του μετρό. Του αφαίρεσαν τσάντα με τη στολή του, ένα κλομπ και δύο γεμιστήρες των δέκα φυσιγγίων. Απεγκλωβίστηκε με τη συνδρομή συναδέλφων του. Ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του «κουκουλονόμου» ασκήθηκε στους 17 συλληφθέντες στα επεισόδια της Τετάρτης. Ενα ακόμη άτομο συνελήφθη που νοσηλεύεται φρουρούμενο. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χθες κατά τη μεταγωγή των 17 στον εισαγγελέα. Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και εφεδρείες δακρυγόνων ήρθαν προχθές το βράδυ στην Αθήνα με C-130 από τη Θεσσαλονίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή