Αποφάσεις στην Ολομέλεια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία συνέρχεται με ειδική ημερήσια διάταξη τη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Στο πόρισμα, το οποίο συνυπέγραψαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν. Δ., ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού για παθητική δωροδοκία και για φυσική αυτουργία σε παράβαση του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Με τα ανωτέρω αδικήματα συμφωνούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προϊδεάζει και για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις δύο το μεσημέρι. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Τσοχατζόπουλος θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση και θα κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής, να αναπτύξει τη δική του εκδοχή της υπόθεσης στους βουλευτές. Η συζήτηση θα γίνει συντεταγμένα. Καθένα από τα μεγάλα κόμματα θα ορίσει τρεις εισηγητές, από έναν το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εισηγητές της πλειοψηφίας θα είναι οι κ. Α. Μανωλάκης και Σπ. Μοσχόπουλος, καθώς και η κ. Μ. Μίχου, ενώ από τη Ν. Δ. οι κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Τζήμας και Αρ. Ντινόπουλος.

Στην -πολύ πιθανή- περίπτωση κατά την οποία η ολομέλεια ψηφίσει υπέρ του πορίσματος, ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται σε πενταμελές δικαστικό συμβούλιο από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Το συμβούλιο θα ορίσει από τις τάξεις του έναν ανακριτή και θα διεξαγάγει έρευνα. Αυτό που θα εξετάσει πρώτα είναι το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι παραγραφή δεν υφίσταται. Σε περίπτωση που το συμβούλιο αποφασίσει ότι δεν υπάρχει παραγραφή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα παραπέμψει τον κ. Τσοχατζόπουλο σε Ειδικό Δικαστήριο ή σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς νομικοί κύκλοι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται δεν εντάσσονται στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του ως υπουργού. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του συμβουλίου είναι αμετάκλητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή