Εγκρίθηκε ο εφαρμοστικός νόμος

Εγκρίθηκε ο εφαρμοστικός νόμος

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προφανή ανακούφιση, ύστερα από ένα εντονότατο κοινοβουλευτικό δεκαπενθήμερο, η κυβέρνηση χθες έκλεισε την υπόθεση «Μεσοπρόθεσμο – Εφαρμοστικός» με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, σε σχέση με τον κίνδυνο που ήταν ορατός πριν από τρεις εβδομάδες να καταρρεύσουν η ίδια και η οικονομία. Παρά την αφοριστική επανάληψη του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά ότι «τα δύο νομοθετήματα είναι ένα ακόμη βήμα στον λάθος δρόμο», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατεψήφισαν μεν την αρχή και των δύο, αλλά υπερψήφισαν τα μισά σχεδόν άρθρα του εφαρμοστικού, αμβλύνοντας με τον τρόπο αυτό τις εντυπώσεις από την καταψήφιση του κεφαλαίου για τις αποκρατικοποιήσεις από τη βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κ. Χρύσα Αράπογλου. Αδιάφορη επίσης πέρασε η καταψήφιση όλων των άρθρων από τους βουλευτές της Ν.Δ. κ. Π. Καμμένο και Σ. Γαληνό, ενώ από τα επιτελεία των δύο κομμάτων τονιζόταν ότι δεν τίθεται θέμα τιμωρίας των εκτός γραμμής.

Με 155 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 5 δηλώσεις «παρών» με τις οποίες υπερψηφίστηκε η αρχή του εφαρμοστικού -και συνακόλουθα με το άθροισμα των ψήφων και των δύο κομμάτων (αλλά και της Δημ. Συμμαχίας) τα μισά από τα άρθρα- ο τόνος της αντιπαράθεσης τη χθεσινή ημέρα δόθηκε από την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ευθέως κατηγόρησε την κυβέρνηση: «Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε μικρές ομάδες ελαχίστων κουκουλοφόρων, πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας; Το ηπιότερο που μπορεί να σας πει κανείς και το χειρότερο που μπορεί να ακούσει ένας πολιτικός είναι ότι είστε τελικά λίγοι! Πολύ λίγοι…».

Ο κ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα της ψήφισης της νέας δανειακής σύμβασης, του λεγόμενου Μνημόνιου ΙΙ, χαρακτηρίζοντας «απειλή» τα διοχετευόμενα ότι θα ζητηθεί να περάσει με 180 ψήφους: «Μην κουράζεστε για να εκβιάσετε την αντιπολίτευση. Το λέμε καθαρά για να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Δεν έχουμε αλλάξει κατεύθυνση πολιτικής. Θα το καταψηφίσουμε και τότε, είτε το φέρετε με 180 ή 250 ή 300. Αν έχουν γίνει αλλαγές, αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμη κι ως απλό νόμο να το φέρετε. Πίσω όμως από το 180 διαβλέπω ότι ετοιμάζεστε να αποδράσετε με πρόωρες εκλογές. Εκβιασμούς δεν δεχόμαστε». Κατευθύνοντας ευθέως τα βέλη του εναντίον του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι «δεν διαπραγματεύθηκε, αλλά ταυτίσθηκε απόλυτα με ό,τι προτείνουν ξένοι και τρόικα», ενώ σάρκασε τις κινήσεις που γίνονται για τα δημοψηφίσματα: «Εδώ η κοινωνία βράζει κι εσείς διαβουλεύεστε για το πώς θα διοργανώσετε περαιτέρω διαβουλεύσεις. Εχετε ακούσει το σύνδρομο της Αντουανέτας; Ο κόσμος φωνάζει ψωμί κι εσείς ασχολείστε με το παντεσπάνι».

Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος απέδωσε «την άνεση και αυτοπεποίθηση του κ. Σαμαρά στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και στο γεγονός ότι δεν έπεσε η κυβέρνηση και δεν πάμε σε εκλογές». Χαρακτήρισε επίσης ατυχείς δύο εκφράσεις του αρχηγού της Ν.Δ. Αφενός τη φράση ότι «αποδέχθηκε να μετάσχει σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας παρ’ ότι είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις». Αφετέρου την εκ των προτέρων γνωστοποίηση ότι θα καταψηφίσει ούτως ή άλλως τη νέα δανειοδότηση. «Είναι η πλήρης ομολογία», είπε ο κ. Βενιζέλος, «ότι κάποιοι εδώ μέσα κινούνται σε επίπεδο κατώτερο των περιστάσεων, με στόχο τις δημοσκοπήσεις, χωρίς να δοκιμαστούν στην πράξη στη διαχείριση της κρίσης, χωρίς να δοκιμαστούν εκλογικά στην πραγματική κάλπη, με μόνο σκοπό να κεφαλαιοποιούν δημοσκοπικά την ταλαιπωρία της χώρας και την υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ». Πάντως, με δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόσκληση στον κ. Σαμαρά να ορίσει πρόσωπα για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και την επιτροπή για το φορολογικό.

Για ατόπημα και σαφέστατη προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης των λεχθέντων του προέδρου της Ν.Δ. έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Μαν. Κεφαλογιάννης, ζητώντας από τον υπουργό να ανακαλέσει. Εκείνος όμως έκανε λόγο για «παλαιοσυνδικαλιστικά τερτίπια»: «Αυτές οι κουβέντες θα τον συνοδεύουν. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ξεχάσουμε ό,τι ειπώθηκε, φτάνει να συμπράξετε για να βοηθήσετε τον τόπο».

Εντονη επίθεση κατά της κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου της Ν.Δ., εξαπέλυσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που διερωτήθηκε πώς θα επαναδιαπραγματευτεί ο κ. Σαμαράς όταν η τρόικα έκρινε μη ρεαλιστικές τις προτάσεις του κι όταν ταυτόχρονα δηλώνει ότι «πριν διαπραγματευθεί οτιδήποτε, θα το καταψηφίσει».

Επιστολή σε Μπαρόζο

Επιστολή στον κ. Ζοζέ Μπαρόζο, με την οποία γνωστοποιεί την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από το Κοινοβούλιο αλλά και θέτει τους άξονες για την κοινοτική χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ) τα επόμενα χρόνια, απέστειλε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια όσων συμφωνήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου ζητεί να υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για μηδενική συμμετοχή στο ΕΣΠΑ των χωρών με οικονομικά προβλήματα και ζητεί ενίσχυση σε έργα κλίμακας, όπως τα λιμάνια, οι αυτοκινητόδρομοι και οι επικοινωνίες, ενώ αιτείται και τη συνδρομή για τεχνογνωσία από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή