Εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του κέντρου

Εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του κέντρου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «βομβαρδισμένη» πόλη έμοιαζε χθες η πρωτεύουσα, με αποδεκατισμένα μάρμαρα σε πεζοδρόμια, μνημεία και σκάλες, ξηλωμένα ρείθρα, σπασμένες βιτρίνες, κατεστραμμένες στάσεις, παγκάκια, διαλυμένους κάδους απορριμμάτων και καμένα περίπτερα σε όλους τους εμπορικούς δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος και την ευρύτερη περιοχή. Κι ενώ οι πληγές είναι ακόμη ανοιχτές, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης άσκησε χθες δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της δράσης της ΕΛ. ΑΣ. για τη χρήση των δακρυγόνων, την κατάργηση των οποίων θεωρεί επιβεβλημένη. Είναι «υποχρέωση όλων να συμβάλουμε στη μείωση και όχι στην κλιμάκωση της έντασης, στον έλεγχο και όχι στην επέκταση της βίας», είπε. Για την προστασία της Βουλής από κλοιό αστυνομικών και τείχους, ο δήμαρχος τονίζει ότι μπορεί να είναι «επιβεβλημένη η προστασία της ακώλυτης λειτουργίας της Βουλής, πρέπει, όμως, να συμβαδίζει και με την προστασία του δικαιώματος της ειρηνικής δημόσιας συγκέντρωσης και διαμαρτυρίας».

Εν τω μεταξύ, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην πόλη προτίθεται να καταθέσει ο Δήμος Αθηναίων στην Εισαγγελία Αθηνών. Ηδη, έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο απολογισμός των ζημιών στην περιοχή του Συντάγματος και τους γύρω δρόμους. «Ο ζημιές που αφορούν τη δημοτική περιουσία είναι εκτεταμένες και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα γίνει γιατί παράλληλα με όσους προκάλεσαν τις καταστροφές, υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου και της πολιτείας, που όφειλε να λάβει μέτρα για να προφυλάξει την περιουσία του δήμου και των πολιτών», δήλωσε o αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την καθαριότητα κ. Αν. Βαρελάς. Τα συνεργεία του δήμου από τα ξημερώματα κατέβαλαν συντονισμένη προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στην πλατεία και τους γύρω δρόμους, ενώ ξεκίνησε και η αποκομιδή των απορριμμάτων.

Από τη συμβολή της Ερμού με την οδό Ευαγγελιστρίας μέχρι το Μοναστηράκι, ο πιο εμπορικός δρόμος στην καρδιά της Αθήνας θύμιζε το βράδυ της Τετάρτης εμπόλεμη ζώνη. Οι σκάλες στα ξενοδοχεία απέναντι από την πλατεία κυριολεκτικά αποψιλώθηκαν από το μάρμαρο. Μόνο από την καταστροφή 176 κάδων απορριμμάτων, το κόστος φθάνει τις 55.000 ευρώ!

Τα συνεργεία της ΕΛ. ΑΣ. προχώρησαν σε απογραφή των φθορών σε βιτρίνες και μάρμαρα. Διαπιστώθηκαν καταστροφές σε οκτώ καταστήματα, στις προσόψεις δύο ξενοδοχείων, τριών τραπεζών και μιας εκκλησίας. Επίσης πυρπολήθηκαν ένα περίπτερο και δύο οχήματα τύπου VΑιδιωτικών εταιρειών.

Οι ζημιές και το κόστος

Σε τριάντα τέσσερις ανέρχονται, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή που πραγματοποίησαν χθες τα συνεργεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις ταραχές στο κέντρο της Αθήνας. Κατ’ εκτίμηση δε των ιδιοκτητών 24 επιχειρήσεων (σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες), το κόστος ξεπερνάει τα 520.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές βρίσκονται στις οδούς Ερμού, Καραγεώργη Σερβίας, Μητροπόλεως, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Φιλελλήνων, Βασιλέως Γεωργίου, Οθωνος, Αμαλίας και Νίκης, ενώ πρόκειται για καταστήματα ένδυσης – υπόδησης, εστίασης, εταιρείες λογισμικού, πολυκαταστήματα ψυχαγωγίας, μια ασφαλιστική εταιρεία, ένα φαρμακείο, ξενοδοχεία και τράπεζες. Μάλιστα, το υποκατάστημα της Millenium Bank επί της οδού Πανεπιστημίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Σπασμένες τζαμαρίες, προθήκες και κάμερες, αλλά και γκράφιτι στους τοίχους, είναι οι κυριότερες ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις, ενώ κάποιοι επιχειρηματίες διαπίστωσαν χθες ότι είχαν κλαπεί και εμπορεύματα, καθώς ούτε αυτή τη φορά απεφεύχθη το πλιάτσικο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή