Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις στήριξης μετά την έγκριση των μέτρων

Ευρωπαϊκές δεσμεύσεις στήριξης μετά την έγκριση των μέτρων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τον ελληνικό λαό, εξέφρασαν χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την υπερψήφιση και του εφαρμοστικού νόμου. «Αυτό ήταν το δεύτερο αποφασιστικό βήμα που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα…

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ήταν άλλη μια πράξη εθνικής ευθύνης», τόνισαν οι κ. Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο. Η απόφαση της ελληνικής Βουλής «ξεκλειδώνει» την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας, αναφέρουν οι δύο ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Θερμά συγχαρητήρια για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ κ. Βίλφριντ Μαρτένς, σημειώνοντας ωστόσο τη «βαθιά» του λύπη για το γεγονός ότι δεν υποστηρίχθηκε και από τη Ν.Δ. και προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τον κ. Σαμαρά.

«Είμαι χαρούμενη για την είδηση που μας έρχεται από την Αθήνα, ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Είναι ένα σημαντικό βήμα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για τη σταθερότητα του ευρώ συνολικά. Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι έτοιμη να βαδίσει ένα δύσκολο δρόμο που για πολλούς ανθρώπους θα σημάνει θυσίες. Στον δρόμο αυτό θα βρισκόμαστε ως Ε.Ε. στο πλευρό της. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος, από την τόνωση της ανταγωνιστικότητας», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Τέλος, αξιωματούχος του ΟΗΕ για θέματα δημοσίου χρέους και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Σεπχάζ Λουμίνα, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα στα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Παράλληλα, πρώτο θέμα ήταν στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα.

Οργισμένοι διαδηλωτές

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κόσμος αναπνέει με ανακούφιση. Στις τάξεις των διαδηλωτών όμως η οργή βράζει. Οι οπαδοί του χάους σπάνε τζάμια, πυρπολούν κτίρια, καταστρέφουν μαρμάρινες σκάλες και προσόψεις, στους δρόμους κυριαρχεί το χάος», γράφει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, περιγράφοντας την προχθεσινή ατμόσφαιρα στην Αθήνα. «Φλεγόμενους δρόμους, ανακουφισμένους πολιτικούς», είδε το γερμανικό περιοδικό Focus. «Βρίσκεται η Ελλάδα αντιμέτωπη με μία επανάσταση;», αναρωτιέται η γερμανική Βild.

«Πώς γίναμε έτσι;» είναι ο τίτλος άρθρου του βρετανικού περιοδικού Economist για την Ελλάδα, που αναφέρει ότι «ορισμένοι Ελληνες είναι οργισμένοι για την παράλυτη, διεφθαρμένη χώρα τους. Αλλοι θέλουν απλά να επιστρέψουν οι παλιές καλές εποχές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή