Πού συναίνεσε, σε τι διαφώνησε η Νέα Δημοκρατία

Πού συναίνεσε, σε τι διαφώνησε η Νέα Δημοκρατία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναίνεση σε 22 από τα 49 άρθρα του εφαρμοστικού έδωσε χθες η Νέα Δημοκρατία, χωρίς πάντως να λείψουν και οι εκπλήξεις, καθώς δύο βουλευτές οι κ. Π. Καμμένος και Σπ. Γαληνός κατεψήφισαν όλες τις διατάξεις, υπερβαίνοντας την κομματική γραμμή. Ο κ. Καμμένος καταψήφισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί δεν του δόθηκε ο λόγος, με τη Συγγρού να μη θέλει να δώσει συνέχεια, όπως παγίως πράττει το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες δηλώσεις του πρώην υπουργού. Η περίπτωση Γαληνού, ωστόσο, κινητοποίησε το επιτελείο του κόμματος, καθώς υπήρχε εύλογο ενδιαφέρον για τη στάση που θα κρατούσε η ηγεσία στη διαφοροποίηση αυτή, έστω κι αν επισήμως δεν είχε τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Εν τέλει, ύστερα από σύσκεψη, υπό τον κ. Κ. Τασούλα, στη Βουλή βρέθηκε ο εύσχημος τρόπος απεμπλοκής με τον βουλευτή Λέσβου να κατεβαίνει στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και να δηλώνει πως στηρίζει πλήρως την ηγεσία του κόμματος αλλά καταψήφισε το σύνολο του εφαρμοστικού σε ένδειξη αγανάκτησης για την εκ μέρους του Ευ. Βενιζέλου… διαστρέβλωση των όσων ανέφερε ο κ. Σαμαράς για τη στάση της Ν.Δ. στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τα κεφάλαια για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς και τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις περικοπές της σπατάλης στο Δημόσιο, ενώ κατεψήφισε τις φορολογικές διατάξεις, τις συνταξιοδοτικές, εργασιακές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις, καθώς και όλο το κεφάλαιο των πολεοδομικών ρυθμίσεων.

«Ναι» σε έξι άρθρα

Από το πρώτο κεφάλαιο, που αφορά το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από τα εννέα άρθρα η Ν.Δ. ψήφισε τα έξι: τη σύσταση και τον σκοπό του Ταμείου, τον τρόπο διοίκησης -αρμοδιοτήτων και διαχείρισής του- την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που θα περιέλθουν στο Ταμείο, τον τρόπο αποτίμησης των περιουσιακών αυτών στοιχείων, το προσωπικό και τον εσωτερικό Κανονισμό του Ταμείου. Διεφώνησε με την εκπροσώπηση της τρόικας στο Δ.Σ. και την απαλλαγή του Δ.Σ. από ευθύνες. Πλήρη συμφωνία κατέγραψε στο κεφάλαιο για το «επανερχόμενο» εμπράγματο «δικαίωμα επιφανείας επί των δημοσίων κτημάτων (σ.σ.: σε επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, όπου η χρήση γης εκχωρείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).

Από το τέταρτο κεφάλαιο που αφορά τις φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – επιβαρύνσεις (άρθρα 27-36) η Ν.Δ. υπερψήφισε μόνον το άρθρο 32 που αφορά τη διευκόλυνση πραγματοποίησης πράξεων διαχείρισης επί του χαρτοφυλακίου ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και την επέκταση σε όλους του δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της υποχρέωσης ηλεκτρονικής υποβολής όλων των στοιχείων οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος στο υπουργείο Οικονομικών για έλεγχο και διασταύρωση. Στο 5ο κεφάλαιο η Ν.Δ. υπερψήφισε και τα δύο άρθρα για τον περιορισμό των προσλήψεων στους κρατικούς φορείς, τη μείωση των υπερωριών και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στο 6ο κεφάλαιο για τα εργασιακά – ασφαλιστικά η Ν.Δ. συμφώνησε μόνον με το άρθρο 42 που αφορά την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις επιχειρήσεις να οργανώνουν τον χρόνο εργασίας κατά τις ανάγκες τους. Συμφώνησε επίσης με τα άρθρα 45 για τη θέσπιση ετήσιου τέλους για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων σε καζίνο και κέντρα διασκέδασης και 46 για την αναστολή πλειστηριασμών ώς το τέλος του 2011 για χρηματικές απαιτήσεις που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ. Από τις γενικές διατάξεις αποδέχθηκε επίσης το άρθρο 48 που αφορά ρυθμίσεις για την αεροπορική διακίνηση του Τύπου και τον εξορθολογισμό δαπανών της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή