Μνημόνιο ΙΙ, συναινετικοί πονοκέφαλοι για Σαμαρά

Μνημόνιο ΙΙ, συναινετικοί πονοκέφαλοι για Σαμαρά

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, πιθανότατα στις αρχές φθινοπώρου οπότε και αναμένεται να έχουν ωριμάσει οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, αποτελεί το νέο -ορατό- ορόσημο για την πορεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά. Στο γαλάζιο επιτελείο ο προβληματισμός δεν περιορίζεται μόνον στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιχειρήσει έγκριση του Μνημονίου ΙΙ με ειδική πλειοψηφία 180 βουλευτών, εξέλιξη που μπορεί να δοκιμάσει τη συνοχή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Επεκτείνεται και στο σενάριο πίσω από το αίτημα για 180 «ναι» να υποκρύπτεται η βούληση της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, «φορτώνοντας» το βάρος της απόφασης στη γαλάζια άρνηση.

Καίτοι από το Μέγαρο Μαξίμου δεν πιθανολογείται η διαδικασία των 180 βουλευτών, κάθε σχετική αναφορά του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου πυροδοτεί σφοδρές αντιδράσεις από την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θεωρείται μάλλον επικοινωνιακό παίγνιο. Η απάντηση του κ. Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, την Πέμπτη, είναι ενδεικτική της γραμμής που θα τηρηθεί εφεξής. «Μην κουράζεστε. Σας το λέμε ξεκάθαρα και σας το λέμε από τώρα, για να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Εμείς, αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της πολιτικής, θα το καταψηφίσουμε και τότε. Και με 180 και με 250 και με… 300 να το φέρετε!». Οι παράλληλες αναφορές στα ζητήματα συνταγματικότητας, καθώς η ειδική πλειοψηφία συνεπάγεται αναγνώριση παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, έχουν μάλλον προληπτικό χαρακτήρα αποδόμησης του κυβερνητικού επιχειρήματος. Ο πυρήνας είναι ότι, χωρίς αλλαγή οικονομικής πολιτικής, συναίνεση δεν πρόκειται να δοθεί.

Είναι, ωστόσο, προφανές ότι αν δεν βρεθεί σημείο συναίνεσης ή ένας τρόπος αξιοπρεπούς συμβιβασμού, η θέση του προέδρου της Ν. Δ. θα αμφισβητηθεί στο εσωτερικό από έναν αριθμό στελεχών (που πάντως περιορίζεται όσο αυξάνεται η εκλογική επιρροή του κόμματος στις δημοσκοπήσεις), τα οποία ακόμη τάσσονται υπέρ μιας πιο συναινετικής στάσης. Η βαριά φορολογία του Μεσοπρόθεσμου και η εντεινόμενη ύφεση στην οικονομία έδωσαν τη νομιμοποιητική βάση στους βουλευτές να το καταψηφίσουν, σύμφωνα με την κομματική γραμμή. Θεωρείται, ωστόσο, αμφίβολο αν αυτό θα μπορέσει να συμβεί και κατά τη διαδικασία έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης, ειδικά στην περίπτωση που τα ήδη ψηφισθέντα σκληρά μέτρα αρχίσουν να αποδίδουν ή το νέο δάνειο συνοδεύεται με δράσεις ανάπτυξης της οικονομίας. Ακόμη κι αν δεν σπάσει η «γραμμή», η δημόσια συζήτηση που αναμφισβήτητα θα ανοίξει θα ανεβάσει εκ νέου τον εσωκομματικό πυρετό.

Η κ. Ελσα Παπαδημητρίου αποχώρησε υπερψηφίζοντας το Μεσοπρόθεσμο, αλλά πίσω της έχουν μείνει αρκετοί βουλευτές, από τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη (έστω και τραυματισμένο μετά τα φίλια πυρά της κ. Παπαδημητρίου) μέχρι τον κ. Σωτ. Χατζηγάκη και άλλους λιγότερο προβεβλημένους. Σε δράση βρίσκεται και η φιλελεύθερη πτέρυγα, με τον κ. Κ. Χατζηδάκη να επαναφέρει, σε κάθε ευκαιρία, την ανάγκη συναίνεσης και τον κ. Νίκο Δένδια, επί παραδείγματι, να τάσσεται δημοσίως χθες (ΝΕΤ) υπέρ της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, προκαλώντας εκνευρισμό στην ηγεσία που αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Αντιπαραθέσεις

Στην άλλη άκρη της διελκυστίνδας βρίσκονται στελέχη της λαϊκής Δεξιάς αλλά και συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που επιχειρούν να σύρουν τη Ν. Δ. σε πιο «ακραίες» θέσεις. Τα 22 από τα 49 άρθρα του εφαρμοστικού που υπερψήφισε εντέλει η Ν. Δ. ήταν αρχικώς πολύ λιγότερα. Επί παραδείγματι, αρκετοί τομεάρχες αρνούνταν ψήφο στη διάταξη για τη διευθέτηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του κ. Σαμαρά στην τελική σύσκεψη για να κλειδώσει το «ναι».

Οι αντίρροπες αυτές δυνάμεις θα ενταθούν στο προσεχές διάστημα όσο θα επιχειρείται υλοποίηση του εφαρμοστικού και η Ν. Δ. θα καλείται να λαμβάνει θέση επί των αποκρατικοποιήσεων. Εκτιμάται δε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και της ΔΑΚΕ για τη ΔΕΗ θα μοιάζει με πολιτισμένη συζήτηση συγκρινόμενη με τις μάχες που θα δοθούν στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και δημοσίως.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να εμφανισθεί ως το «Κέντρο», το σημείο ισορροπίας αυτού του φάσματος απόψεων. Με τους δύο αντιπροέδρους του, κ. Δημ. Αβραμόπουλο και Στ. Δήμα, να σιωπούν κλείνοντας το μάτι σε πιο συναινετικές θέσεις, το έργο του δεν πρόκειται να είναι εύκολο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή