Οι τουρίστες φεύγουν από την Ελλάδα προς Πορτογαλία – Ισπανία

Οι τουρίστες φεύγουν από την Ελλάδα προς Πορτογαλία – Ισπανία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική μείωση της τάξης του 30% -40% στον τζίρο τους έχουν υποστεί ξενοδοχεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος, με επιπτώσεις και στην απασχόληση, εξαιτίας των επεισοδίων, που είναι συνηθισμένο φαινόμενο, πλέον, στη περιοχή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Λάμψα, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», κ. Νίκος Δάνδολος αναφέρει ότι τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει δώσει μισό εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών από επεισόδια στη μονάδα. Παράλληλα, σημειώνει ότι πριν από δύο χρόνια δούλευαν στο ξενοδοχείο 500 άτομα, ενώ τώρα 350, αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη αυτή στην κατάσταση του κέντρου της Αθήνας. Σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις από τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας, υποστηρίζει ότι η μείωση δεν θα φανεί ένα ή δύο μήνες, αλλά κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά. Εως και χρόνια. Υπάρχει συνολικά επίπτωση στον τουρισμό της Ελλάδας εξαιτίας των επεισοδίων και όχι μόνο στην Αθήνα. Ο κ. Δάνδολος, ο οποίος την ώρα των επεισοδίων βρισκόταν στη «Μεγάλη Βρεταννία», εκφράζει την απορία πώς είναι δυνατόν κανένας υπεύθυνος από την επίσημη πολιτεία να μην ενδιαφερθεί να ρωτήσει στο ξενοδοχείο «αν ζείτε, πεθάνατε ή αν θέλετε κάτι». Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, συμπληρώνει, έχει αποδείξει την ανεπάρκειά του να ελέγξει την κατάσταση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών στέλνει μηνύματα στους ξένους επισήμους να μη μείνουν στο ξενοδοχείο γιατί δεν μπορεί να τους παρέχει βοήθεια.

Η διεύθυνση του ξενοδοχείου King George αναγκάστηκε να εκκενώσει το ξενοδοχείο την ώρα των επεισοδίων, με γνώμονα, όπως ανακοίνωσε, την ασφάλεια των ενοίκων και των εργαζομένων. Μία ημέρα μετά, ορισμένοι πελάτες επέστρεψαν στο ξενοδοχείο. Η διεύθυνση της μονάδας δέχθηκε ευχαριστήριες επιστολές από πελάτες που τους έβγαλε με ασφάλεια από το ξενοδοχείο την ώρα των επεισοδίων. Οι τουρίστες συνοδεύθηκαν από υπαλλήλους του ξενοδοχείου, αρκετοί εκ των οποίων έσπευσαν στη μονάδα παρ’ ότι δεν είχαν βάρδια.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις συνολικά στον ελληνικό τουρισμό από την κατάσταση που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Κάθε ημέρα αυτήν την εποχή, τονίζει, πραγματοποιούνται 100.000 κρατήσεις στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, τα πολιτικά κόμματα και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε άμεση εφαρμογή μορατόριουμ για αποφυγή νέων επεισοδίων.

Μεγάλος αγγλικός ταξιδιωτικός οργανισμός αναφέρει ότι μεταξύ 130.000 κρατήσεων Βρετανών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα συστήματά του, η Ελλάδα κατέγραψε μείωση 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις της ίδιας εβδομάδας πέρυσι. Κι ενώ μέχρι και την προπερασμένη εβδομάδα υπήρχε αυξητική τάση για διακοπές στην Ελλάδα. Αντίθετα, την ίδια αυτή εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση προς Ισπανία και Πορτογαλία κατά 15% και 20%. Την πτώση αποδίδουν στα προβλήματα βίας στη χώρα μας. Αντίθετα, εκπρόσωποι γερμανικών τουριστικών οργανισμών σημειώνουν ότι πέραν της Αθήνας, δεν επηρεάζονται λόγω των επεισοδίων στην παρούσα φάση οι κρατήσεις στους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Τις πρώτες δύο ημέρες παρατηρήθηκαν ακυρώσεις γκρουπ τουριστών και εταιρικών εκδηλώσεων ξένων ομίλων, κυρίως στην Αθήνα. Αυτή την περίοδο, η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής – Αθηνών πραγματοποιεί αποτίμηση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινώσει την προσεχή Τρίτη. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής – Αθηνών κ. Γιάννης Ρέτσος τονίζει στην «Κ» ότι υπήρξαν ακυρώσεις σε ξενοδοχεία του κέντρου της πόλης, αλλά ελπίζει ότι δεν θα είναι τόσο άσχημη η κατάσταση όσο αρχικά φαινόταν.

Ο απολογισμός μόνο των πρώτων δύο ημερών από τα επεισόδια στην πλατεία του Συντάγματος στον κομβικό χώρο των συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων είναι, επίσης, αρνητικός. Το πρώτο κύμα ακυρώσεων αφορά σε 20 εταιρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, εκτός από δύο που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στη Σαντορίνη και στην Κρήτη. Επίσης, ακυρώθηκαν 40 προγραμματισμένα ραντεβού ξένων που θα υπέγραφαν συμβόλαια για την πραγματοποίηση εταιρικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα ή που ενδιαφέρονταν να διοργανώσουν εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή