Ομαλή λειτουργία της Βουλής

Ομαλή λειτουργία της Βουλής

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολογισμό των πρόσφατων γεγονότων στην πλατεία Συντάγματος εν μέσω καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας και έλλειψη αποτελεσματικότητας πραγματοποίησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ΕΛ.ΑΣ. Η ηγεσία του Σώματος υποστήριξε ότι ήρθε αντιμέτωπη με την επιδίωξη ακραίων ομάδων να προκαλέσουν γενικευμένα επεισόδια με αφορμή την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Με αυτό ως δεδομένο, αξιολόγησε «θετικά» τις επιδόσεις της στη διαχείριση της κρίσης, ενώ απέδωσε τις πολύωρες συγκρούσεις στην απόφαση τα ΜΑΤ να μην πραγματοποιήσουν γενικευμένη επιχείρηση μέσα στην πλατεία (όπου, όπως υποστηρίζεται, έβρισκαν καταφύγιο οι κουκουλοφόροι) υπό τον φόβο σοβαρού τραυματισμού διαδηλωτών. Επιπλέον, άφησε να εννοηθεί ότι με αφετηρία τα επεισόδια της 15ης Ιουνίου, το ειρηνικό κίνημα των «Αγανακτισμένων» είχαν καπηλευθεί ομάδες αντιεξουσιαστών καθοδηγούμενες από ηγετικές φυσιογνωμίες του «χώρου».

Μιλώντας στην «Κ», ανώτατοι αξιωματικοί διατύπωσαν την άποψη ότι ανταποκρίθηκαν στον πρωταρχικό τους στόχο, να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της Βουλής τις κρίσιμες ημέρες της συζήτησης και ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απετράπη, έστω και την τελευταία στιγμή, ο εμπρησμός τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων στα οποία υπήρχαν εργαζόμενοι, καθώς και η γενίκευση των επεισοδίων στους δρόμους της πρωτεύουσας, πέραν της πλατείας Συντάγματος. Την πράγματι υπερβολική χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ κορυφαίοι αξιωματικοί απέδωσαν στη σφοδρότητα των επιθέσεων με πέτρες από κουκουλοφόρους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως άμυνα προπέτασμα καπνού από καπνογόνα και πυροσβεστήρες. Στις επικρίσεις, τέλος, για τον περιορισμένο αριθμό συλλήψεων δεδομένης της έκτασης των επεισοδίων, πηγές του αρχηγείου απάντησαν ότι τυχόν δυναμικότερες εφορμήσεις των διμοιριών μέσα στο πλήθος θα είχαν ως συνέπεια σοβαρότερους τραυματισμούς διαδηλωτών (από τις σώμα με σώμα συμπλοκές), ενώ πιθανότατα να συλλαμβάνονταν και άτομα που δεν μετείχαν στα επεισόδια.

Αποκαλυπτική, ωστόσο, είναι η ερμηνεία των γεγονότων και από χαμηλόβαθμους αστυνομικούς των ΜΑΤ που μετείχαν στις αστυνομικές επιχειρήσεις. Υποστήριξαν στην «Κ» ότι οι επικεφαλής τους, υπό τον φόβο πιθανής εισβολής διαδηλωτών στη Βουλή, έδωσαν εντολή για δυναμική αντίδραση μόλις η πίεση του κόσμου στις διμοιρίες αυξήθηκε επικίνδυνα.

Αυτό συνέβη το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν υποχώρησε το διαχωριστικό κιγκλίδωμα στον φραγμό στον Αγνωστο Στρατιώτη, με συνέπεια να γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών (σκοπός ήταν να απομακρυνθεί το πλήθος από την οδό Αμαλίας) που πυροδότησε τα επεισόδια.

Ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι υπήρξε πολιτική εντολή η Αστυνομία να μην επέμβει στην πλατεία, για να μη δεχθεί κριτική ότι στοχοποιεί τους «Αγανακτισμένους», με αποτέλεσμα οι ταραξίες να χρησιμοποιούν για ώρες σαν ασπίδα προστασίας τις ομάδες των ειρηνικών διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ δήλωσαν επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις παραβίαζαν την εντολή του κέντρου επιχειρήσεων «να μη γίνει χρήση» (σ.σ. δακρυγόνων), καθώς έπρεπε να αμυνθούν στις σφοδρές επιθέσεις με πέτρες εναντίον τους («αν δεν αντιδρούσαμε, θα μας έχτιζαν στον δρόμο», ανέφεραν).

Υποστήριξαν ακόμα ότι υποχρεώνονταν, κατά παράβαση των διαταγών που λάμβαναν, να ρίχνουν δακρυγόνα και να εφορμούν στο μέσον της πλατείας, καθώς όταν σταματούσαν, έδιναν τον χρόνο στους κουκουλοφόρους να ανασυντάσσονται, εξαπολύοντας εναντίον τους νέο γύρο σφοδρών επιθέσεων, ακόμα και με μολότοφ. Απαντώντας δε στις επικρίσεις για υπερβολική χρήση βίας, παραδέχθηκαν στην «Κ» ότι, πράγματι, ορισμένες διμοιρίες ήταν περισσότερο επιθετικές, γιατί είχαν για ώρες εκτεθεί στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων. Οπως αναφέρουν, ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο οι επικεφαλής δεν έδιναν εντολή για συντονισμένη επέμβαση στο μέσον της πλατείας ήταν ακριβώς επειδή υπήρχε ο φόβος για τυχόν υπερβολικές αντιδράσεις των διμοιριών του Συντάγματος που ενεργούσαν για ώρες υπό καθεστώς κόπωσης και στρες.

– Μηνυτήρια αναφορά κατά της ΕΛ.ΑΣ., για τα πρόσφατα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και δύο δίσκους με 38 βίντεο και φωτογραφικό υλικό κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιω. Τέντε, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή