Πτώση τζίρου μέχρι και 60%

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασεφτος». Πρόκειται για τη λέξη που χρησιμοποιούν ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα οι έμποροι της Αθήνας. Τι σημαίνει; Οταν έρχεται το βράδυ και η ώρα να κατεβάσουν τα ρολά δεν έχουν κάνει «σεφτέ», δεν έχουν βάλει στο ταμείο τους ούτε ένα ευρώ. Κι αυτό διότι στα επακόλουθα της οικονομικής κρίσης, προστέθηκε ο αποκλεισμός του κέντρου της Αθήνας κάθε απόγευμα επί 38 ημέρες, εξαιτίας του «Κινήματος των Αγανακτισμένων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπόρων της Αθήνας ο τζίρος τους αυτές τις 38 ημέρες έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 50% – 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οταν, μάλιστα, η μείωση αυτή -η οποία έτσι κι αλλιώς είναι πολύ μεγάλη- συγκρίνεται με την περυσινή, επίσης άσχημη λόγω οικονομικής ύφεσης χρονιά για το λιανεμπόριο, τότε αναμφίβολα μιλάμε για ασύλληπτου μεγέθους ζημιά, για κατάσταση σχεδόν μη αναστρέψιμη, ειδικά για τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στα τέλη Ιανουαρίου όταν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχαν προβεί σε επαναλαμβανόμενες απεργίες με συνέπεια τη δυσκολία πρόσβασης στο Κέντρο ο τζίρος είχε μειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) κατά 40%.

Φυσικά τα επεισόδια της Τετάρτης ήρθαν να ολοκληρώσουν την καταστροφή, αφενός διότι πολλές επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές και αφετέρου, διότι αναμένεται να απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές από το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. «Ακόμη και τις προηγούμενες ημέρες, πριν ξεσπάσουν οι ταραχές, πολύς κόσμος απέφευγε να κατεβεί στο Κέντρο, υπό τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν επεισόδια. Μέχρι και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του Κέντρου, στη διάρκεια του μεσημεριανού τους διαλείμματος, αποφεύγουν να κάνουν βόλτες στα καταστήματα όπως παλαιότερα και «ταμπουρώνονται» στον χώρο εργασίας τους», υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Παναγής Καρέλλας. Ο ίδιος, βεβαίως, σπεύδει να τονίσει ότι τις περισσότερες ημέρες που οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος ήταν ειρηνικές, τα καταστήματα δεν αντιμετώπισαν κάποιο άμεσο πρόβλημα με τους διαδηλωτές, υπό την έννοια ότι δεν υπέστησαν υλικές ζημιές. Μάλιστα, τα καταστήματα εστίασης, τα καφέ και τα περίπτερα αύξησαν σημαντικά τον τζίρο τους το προηγούμενο διάστημα.

Αν και οι καταστροφές της Τετάρτης δεν ήταν φυσικά σε καμία περίπτωση ανάλογες με αυτές του Δεκεμβρίου του 2008, κάθε πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταστηματάρχες είναι πλέον πιο επώδυνη σε σχέση με το παρελθόν. Υπολογίζεται ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καταστηματαρχών και εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, οι ζημιές στα καταστήματα ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ευρώ και αφορούν σε σπασμένες τζαμαρίες και προθήκες, κατεστραμμένες κάμερες και συστήματα ασφαλείας, αλλά και απώλεια εμπορευμάτων, μιας και δεν έλειψε σε ορισμένες περιπτώσεις το πλιάτσικο.

Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι έμποροι της Αθήνας που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις πάγιες δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, ΦΠΑ και αποπληρωμή οφειλών στις τράπεζες από δανειακές συμβάσεις.

Το θέμα των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας -ανεξαρτήτως του εάν δικαιολογούνται ή όχι από την παρούσα πολιτικοοικονομική συγκυρία- αποτελεί πάντως μόνιμη, ανοιχτή «πληγή» για το εμπόριο. Μόνο το 2010 υπολογίζεται, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ότι πραγματοποιήθηκαν 771 συγκεντρώσεις-πορείες με συνέπεια τον αποκλεισμό του κέντρου της πρωτεύουσας ημερησίως 4 ώρες και 10 λεπτά κατά μέσο όρο.

Τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα έχουν ως αποτέλεσμα να μην κινείται η αγορά ούτε από τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν τη μοναδική ελπίδα για την ανάκαμψη του τζίρου στο λιανεμπόριο, μιας και τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αναγκαστικά περικόψει τα έξοδά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή