Από 35% σε 15% το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων το 2012

Από 35% σε 15% το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων το 2012

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του ποσοστού κέδρους των φαρμακείων στο 15% το 2012 περιγράφεται στο νέο αναθεωρημένο Μνημόνιο, που εστιάζει ιδιαίτερα στα μέτρα περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποίησε το περασμένο Σάββατο η Κομισιόν, «αρχίζοντας από το 2012, το περιθώριο κέρδους των φαρμακείων υπολογίζεται σαν ένα ενιαίο σταθερό ποσό ή μία ενιαία σταθερή προμήθεια, συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους με στόχο το συνολικό ποσοστό κέρδους να μην ξεπερνά το 15%». Αυτή τη στιγμή το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων είναι 35% (κατά την κυβέρνηση, 23,4% κατά τους φαρμακοποιούς), ενώ από τον Μάρτιο έχει καθιερωθεί κλιμακωτό ποσοστό επιστροφής χρηματικού ποσού από τα φαρμακεία, επί των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων (0% έως 8%), το οποίο δεν έχει αποδώσει στον βαθμό που αναμενόταν όπως σημειώνεται και στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Στο νέο κείμενο περιγράφονται οι υποχρεώσεις της χώρας μας για επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ασφαλιστικά Ταμεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας (τρίτο τρίμηνο του 2011), έκδοση της θετικής λίστας συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και αύξηση της χρήσης των γενόσημων και των φαρμάκων εκτός πατέντας στα νοσοκομεία, σε 30% έως τέλος Σεπτεμβρίου (από 15% που είναι σήμερα) και σε 50% έως τέλος έτους. Αναφορά γίνεται στις συγχωνεύσεις στο ΕΣΥ όπως αυτές δρομολογούνται από το υπουργείο Υγείας, ενώ υπενθυμίζεται ο στόχος της μείωσης του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων κατά 10% το 2011 και περαιτέρω μείωση 5% το 2012. Το 3ο τρίμηνο του 2011 τοποθετούνται «εσωτερικοί ελεγκτές» στα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να θέσει σε λειτουργεία το πρώτο τρίμηνο του 2012 σύστημα αξιολόγησης των «επιδόσεων» των νοσοκομείων.

Οι προσδοκίες

Μεγάλες είναι οι «προσδοκίες» των δανειστών από τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (από τη συνένωση κλάδων υγείας ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ), καθώς με την κοινή αγορά υπηρεσιών και υλικών και τις συμφωνίες τιμής – όγκου αναμένουν μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων (25% σε σχέση με το 2010). Στο αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρεται ρητά η δέσμευση της χώρας για το μοντέλο εργασιακών σχέσεων για τους γιατρούς του νέου οργανισμού το οποίο είναι αυτό του ΟΑΕΕ (χαμηλή αντιμισθία). Θα ισχύσει για κάθε νέα σύμβαση από φέτος και για όλες τις συμβάσεις από το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή