Κυβερνητικές «αρρυθμίες» μετά τον ανασχηματισμό

Κυβερνητικές «αρρυθμίες» μετά τον ανασχηματισμό

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες ενδοκυβερνητικές τριβές μετά τον ανασχηματισμό προκαλεί η απόφαση του κ. Ιω. Ραγκούση να αποσύρει το προεδρικό διάταγμα του προκατόχου του κ. Δ. Ρέππα για τον τρόπο λειτουργίας των ταξί. Στο Μέγαρο Μαξίμου προκλήθηκε αιφνιδιασμός, καθώς ο κ. Ραγκούσης δεν είχε προειδοποιήσει για τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη χθες το πρωί. Ενοχλημένος με την πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση εμφανίζεται ο κ. Ρέππας, ο οποίος πάντως δεν προέβη σε καμία δημόσια τοποθέτηση και μάλιστα αρνήθηκε, με ανακοίνωση, ότι υπήρξαν δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν χθες τηλεφωνικώς, προκειμένου να μη δημιουργηθεί παρεξήγηση. Ο κ. Ραγκούσης συγκεκριμένα αρνήθηκε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για τον νόμο του προκατόχου του για την απελευθέρωση του επαγγέλματος του οδηγού ταξί, αφήνοντας βεβαίως να εννοηθεί ότι ώς τώρα δεν είχε γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα κιόλας μπορεί όποιος επιθυμεί να λάβει άδεια ταξί, απλά απευθυνόμενος στις υπηρεσίες του υπουργείου. Συνεργάτες του υπουργού Υποδομών ανέφεραν ότι από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος νόμος θα έφερε την υπογραφή του κ. Ραγκούση δεν μπορούσε παρά να τον αποσύρει και να τον καταρτίσει με τρόπο τον οποίο ο ίδιος θεωρεί αποτελεσματικότερο ως προς την απελευθέρωση του εν λόγω επαγγέλματος.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ανέφεραν ότι κάθε υπουργός έχει την οπτική γωνία του στα πράγματα, τόνιζαν όμως πως οι χθεσινές εξαγγελίες του κ. Ραγκούση δεν λαμβάνουν υπόψη την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ακόμη ότι τα ταξί δεν ανήκουν πλέον στην αρμοδιότητα του κ. Ρέππα, ο οποίος είναι απασχολημένος με το πώς θα ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, αφήνοντας προφανώς αιχμές προς τον κ. Ραγκούση. Φαίνεται πάντως ότι γενικώς το ενιαίο μισθολόγιο θα καθυστερήσει να καταρτισθεί, καθώς οι κ. Βενιζέλος και Ρέππας επανεξετάζουν το πλαίσιο που είχαν συμφωνήσει οι κ. Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης. ενώ προς μελέτη είναι τι θα γίνει το προσωπικό των υπό κατάργηση οργανισμών.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται επίσης να καλλιεργείται και μια τάση κριτικής αντιμετώπισης όσων συμβαίνουν στην πλατεία Συντάγματος. Χθες μάλιστα ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) για «χρεοκοπία του ελληνικού πολιτικού συστήματος». Είπε ενδεικτικά ότι «οι πολιτικοί, τον τελευταίο μήνα, αντί να κάνουν τη δουλειά τους, θωπεύουν και κανακεύουν την πλατεία». Με τον τρόπο αυτόν, πρόσθεσε, οι πολιτικοί «περιφρονούν το 1/5 των εργαζομένων της χώρας που δουλεύει στον τουρισμό και παράγει το 20% του ΑΕΠ».

Η τύχη της ΕΡΤ

Πέραν τούτων, στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξακολουθούν να γίνονται συζητήσεις για τους άξονες ανασυγκρότησης επί των οποίων θα κινηθεί τους ερχόμενους μήνες. Συζήτηση γίνεται επίσης και για πιο πρακτικά θέματα, όπως η τελική κατάληξη αρμοδιοτήτων και ΔΕΚΟ, η εξυγίανση των οποίων θα αποτελέσει σύντομα στοίχημα. Ενα από αυτά είναι βέβαια και η τύχη της ΕΡΤ, η οποία, εκτός απροόπτου, θα υπαχθεί στο υπουργείο Επικρατείας. Παρότι εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αν ο κ. Η. Μόσιαλος αναλάβει τις τύχες της ΕΡΤ, πιθανότατα θα ληφθεί πρόνοια για τη δημιουργία θέσης υφυπουργού Επικρατείας με κύριο αντικείμενο την αναπλήρωση βεβαίως του υπουργού κυρίως ως προς τα καθήκοντα της ενημέρωσης του Τύπου.

Ζητούν στοιχεία από Αθανασιάδη

Να προσκομίσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του για υπόγειες πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό, παροτρύνει η κυβέρνηση τον κ. Αλ. Αθανασιάδη. Ο κ. Ηλ. Μόσιαλος μάλιστα κάλεσε τον κ. Αθανασιάδη να καταθέσει στον εισαγγελέα και να ονομάσει τους υπευθύνους των απειλών τις οποίες ισχυρίζεται ότι δέχθηκε. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Κοζάνης, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή δήλωνε ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό της περιφέρειάς του πως δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα ακόμη και από το εξωτερικό, προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η ιδιαίτερη μεταχείριση του κ. Αθανασιάδη (επανειλημμένα τηλεφωνικά και εκ του σύνεγγυς ραντεβού με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και τον κ. Φιλ. Πετσάλνικο) είχε μάλιστα προκαλέσει αλγεινή εντύπωση στους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά και σε μέλη της κυβέρνησης. Τελικώς, η ψήφος του κ. Αθανασιάδη εξασφαλίστηκε μετά ρητή δέσμευση του κ. Βενιζέλου ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις του για εναλλακτικούς τρόπους εκμετάλλευσης της ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή