Ομοβροντία κατά της αυθαιρεσίας εφημεριδοπωλών

Ομοβροντία κατά της αυθαιρεσίας εφημεριδοπωλών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική παρέμβαση, αλλά και πλήθος αντιδράσεων προκάλεσε η άρνηση των μελών του σωματείου εφημεριδοπωλών Αθηνών να συμμορφωθούν στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους, που ισχύει από το περασμένο Σάββατο. Μέλη του σωματείου παρεμπόδισαν χθες τα ξημερώματα τη διανομή του ημερήσιου και του περιοδικού Τύπου, παρατάσσοντας οχήματα και μπλοκάροντας τις εξόδους στις εγκαταστάσεις των πρακτορείων «Αργος» και «Ευρώπη», με αποτέλεσμα να μην φτάσουν εγκαίρως ή καθόλου οι εφημερίδες στα σημεία πώλησής τους. Σημειώθηκε ένταση και προκλήθηκαν επεισόδια. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνιών και παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα, ενώ το σωματείο και τα πρακτορεία υπεβάλαν μηνύσεις εναντίον αλλήλων.

Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης κ. Γιώργος Ιωαννίδης δεν προέβη σε διώξεις εις βάρος των συλληφθέντων, αλλά απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση πως δεν θα επιτραπεί στο εξής να μην κυκλοφορήσουν εφημερίδες, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθεροτυπίας. Κατόπιν δε εντολής της επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, κατέστη σαφές ότι για όσους επιχειρήσουν εφεξής να παρεμποδίσουν τη διανομή του Τύπου θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Στο πρωτοφανές γεγονός αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλίας Μόσιαλος, αποδοκιμάζοντας εμμέσως τη στάση των εφημεριδοπωλών. «Η κυβέρνηση είναι ενάντια σε κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης διακίνησης του Τύπου και παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διανομή των εφημερίδων», δήλωσε. «Κανένας δεν μπορεί να παρεμποδίζει αυθαίρετα και παράνομα τη διανομή των εφημερίδων» ανέφερε ο υπέυθυνος ΜΜΕ της Ν. Δ» κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απρόσκοπτη κυκλοφορία του Τύπου, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται έγκαιρα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε (Βήμα FM) «κινήσεις μάλλον βλαπτικές» τις αντιδράσεις των εφημεριδοπωλών, προσθέτοντας ότι «όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι τα όποια αποκτηθέντα προνόμια του παρελθόντος δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα λειτουργούν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, κοιτώντας με στενά περιθώρια την ιδιοτέλειά τους και το πώς αυτοί θα μείνουν αλώβητοι». Υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων ως «απάντηση σε παρωχημένα συντεχνιακά προνόμια του παρελθόντος και χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας» τάχθηκε και η Δημοκρατική Συμμαχία.

Το δικαίωμα των εφημερίδων, μετά την ισχύ του νέου νόμου, «να επιλέγουν ελεύθερα και σύμφωνα με τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού τον τρόπο διανομής τους σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας» υπερασπίστηκε η Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ). Σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει τους εφημεριδοπώλες ότι «για δεκαετίες απολάμβαναν σκανδαλωδώς ευνοϊκές συνθήκες εργασίας, αμοιβές, προστασία και πλήρη απουσία επαγγελματικού κινδύνου». Χαρακτηρίζει αυθαίρετη και παράνομη την προσπάθεια παρεμπόδισης του Τύπου και υπογραμμίζει ότι «οι εφημερίδες θα συνεχίσουν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν ελευθέρως».

Εντονη ήταν η αντίδραση του του Συλλόγου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου, που κατήγγειλε τους εφημεριδοπώλες για απρόκλητη επιχείρηση φίμωσης του Τύπου και πρωτοφανή επιχείρηση κατάλυσης της νομιμότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή