Πρώτα πυρά από τη Ν.Δ. προς Βενιζέλο

Πρώτα πυρά από τη Ν.Δ. προς Βενιζέλο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σκλήρυνση της στάσης της έναντι του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου προχωρά η αξιωματική αντιπολίτευση, με αιχμή την 4η επικαιροποίηση του Μνημονίου, αλλά και τις συνεχείς απόπειρες Βενιζέλου να «σύρει», όπως θεωρούν στη Συγγρού, τη Ν. Δ. σε «προσχηματικές διαδικασίες συναίνεσης». Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προανήγγειλε πως δεν θα αποδεχθεί ενδεχόμενη πρόσκληση Βενιζέλου για τη διαμόρφωση του νέου φορολογικού συστήματος, την ίδια στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντούσε δηκτικά πως «αν για την αναγκαία εθνική συναίνεση και συστράτευση τίθεται ως όρος από τη Ν. Δ. να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Σαμαρά, τότε ζητώ συγγνώμη όχι μόνο μία αλλά χίλιες φορές».

«Αιτία πολέμου» για τη Ν. Δ. αποτελεί η «παραποίηση» από τον κ. Βενιζέλο των θέσεων του προέδρου της Ν. Δ. σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα όταν έλθει προς έγκριση η νέα δανειακή σύμβαση, για τις οποίες και έχει ζητηθεί επανόρθωση. Στη Συγγρού θεωρούν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσχωρεί σε ένα επικοινωνιακό και πολιτικό παίγνιο περί συναίνεσης, στο οποίο επιχειρεί να εμπλέξει τη Ν. Δ. Ετσι, μετά την προ ημερών καταγγελία για προκαταβολική απόρριψη του νέου δανείου, ο κ. Βενιζέλος -απαντώντας στην κριτική της Ν. Δ. και πριν από τη «συγγνώμη» – σχολίασε πως «δέχομαι ευχαρίστως τη θετική ανάγνωση της τοποθέτησης του κ. Σαμαρά, αυτή που αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση και να υπερψηφίσει στη Βουλή». «Σε ό, τι αφορά τις «χίλιες συγγνώμες» που αναφέρει, ας αντιληφθεί ότι τέτοια επικοινωνιακά παιχνίδια δεν πείθουν πια κανέναν» ήταν η απάντηση του κ. Μιχελάκη, ο οποίος επανέλαβε πως προϋπόθεση συναίνεσης είναι η αλλαγή της λανθασμένης πολιτικής. «Οι δηλώσεις του προέδρου της Ν. Δ. έχουν μία και μόνο ανάγνωση και όλα τα άλλα είναι αυθαίρετες προεκτάσεις, που ο κ. Βενιζέλος κατασκευάζει για προπαγανδιστικούς λόγους», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Οπως είχε αναφέρει η «Κ», η Ν. Δ. «κάθε άλλο παρά θα εξαντλήσει τη συναινετική της διάθεση» έναντι του κ. Βενιζέλου και, χθες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της νέας επικαιροποίησης του Μνημονίου και τη δυνατότητα απόλυσης πλεονάζοντος προσωπικού των ΔΕΚΟ μετά ένα χρόνο εφεδρείας, ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο γαλάζιο στόχαστρο. Ο κ. Γ. Μιχελάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανή παραπλάνηση» της Βουλής, επισημαίνοντας ότι στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται απόλυση του πλεονάζοντος προσωπικού μετά ένα έτος σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (με 60% του μισθού), κάτι που δεν αναφέρεται στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Μιχελάκης διευκρίνισε πως η Ν. Δ. ψήφισε το επίμαχο άρθρο 37 «διότι είναι υπέρ του περιορισμού των δαπανών», προσθέτοντας πως «δήλωσε στη Βουλή ότι διαφωνεί με την παράγραφο 7, που ρυθμίζει με αυθαίρετο τρόπο την εφεδρεία και την επιλογή πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ».

Εν τω μεταξύ, ποικίλα σχόλια προκάλεσε η πρωτοβουλία των κ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα, να παρέμβουν, την Κυριακή, προς υποστήριξη των θέσεων του κ. Σαμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή