Καλοκαιρινός μαραθώνιος για το Μαξίμου

Καλοκαιρινός μαραθώνιος για το Μαξίμου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφαση στο εσωτερικό και την επιτάχυνση όσων πρέπει να γίνουν εντός του διμήνου για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου δίνει πλέον ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γ. Παπανδρέου θέλει έως το τέλος του καλοκαιριού να έχει προχωρήσει η υλοποίηση των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου. Βασικός στόχος είναι να μη βρίσκεται πάλι η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο εκτός χρονοδιαγράμματος και για έναν πρόσθετο λόγο: ότι ώς τότε υπολογίζεται να διευθετηθεί και το πλαίσιο του νέου δανεισμού.

Παράλληλα, θα προχωρούν και οι διεργασίες για το σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο εκτός από το Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει δράσεις για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού επιθυμούν με τον τρόπο αυτό να αλλάξουν και την ατζέντα, η οποία τους τελευταίους μήνες μονοπωλείται από τα δημοσιονομικά.

Τον κ. Παπανδρέου απασχολεί επίσης ιδιαιτέρως και η κλιμακούμενη βία εναντίον βουλευτών, αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα αιτιολόγησης των πράξεων αυτών. Για τον λόγο αυτό, το πρώτο μέρος του σημερινού υπουργικού συμβουλίου θα είναι αφιερωμένο στο πρόβλημα και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μελετά τρόπους επίτευξης διακομματικής συνεννόησης σχετικά με την ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της γενικευμένης βίας, το Μαξίμου εντάσσει και τις επιθέσεις των κουκουλοφόρων και τα περιθωριακά επεισόδια των γηπέδων. Πιθανόν ο πρωθυπουργός να αναφερθεί σήμερα και στην ανάγκη για προσήλωση στην ουσία των μεταρρυθμίσεων, θέλοντας να προλάβει και άλλες αρρυθμίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, όπως αυτή που ήλθε στην επιφάνεια μετά την απόφαση του κ. Γ. Ραγκούση να αποσύρει τον νόμο του προκατόχου του κ. Δ. Ρέππα ως προς την απελευθέρωση του επαγγέλματος των αυτοκινητιστών ταξί.

Εντός της εβδομάδος αναμένεται επίσης και συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής (θα συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα), στην οποία ο κ. Παπανδρέου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία κυρίως ως προς τη χάραξη της στρατηγικής.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σειρά διαφορετικών συσκέψεων, με βασικούς άξονες τα δύο μείζονα προβλήματα της χώρας: την ανεργία και την ανάπτυξη. Δεν θα είναι η τελευταία φορά που αυτά θα συζητηθούν και αφορούν βεβαίως τις δράσεις που η κυβέρνηση θεωρεί θεμελιώδεις για την αναστροφή του κλίματος. Εγινε ακόμη σύσκεψη με τη συμμετοχή των «νομικών» της κυβέρνησης, με αντικείμενο την επιτάχυνση των δικών που αφορούν θέματα δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αλλαγές στην Παιδεία, οι οποίες έστω και με μικρή καθυστέρηση θα προωθηθούν εντός του μηνός. Η κ. Αννα Διαμαντοπούλου θα ενημερώσει σήμερα τον σχετικό κοινοβουλευτικό τομέα του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να πείσει και όσους δύσπιστους βουλευτές ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προεξοφλείται, πάντως, ότι η κ. Διαμαντοπούλου θα δεχθεί τροποποιήσεις, εφόσον αυτές δεν αλλοιώνουν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου. Ως τον Σεπτέμβριο αναμένεται επίσης να έχει έτοιμο το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία ο κ. Α. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή