Διαβουλεύσεις για συμμετοχή ιδιωτών

Διαβουλεύσεις για συμμετοχή ιδιωτών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων και με αβέβαιη έκβαση συνεχίζονται στην Ευρώπη οι διαπραγματεύσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Αποτέλεσμα είναι να εντείνεται η νευρικότητα στις αγορές και ταυτόχρονα η όποια λύση να παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο.

Χθες, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ στελεχών μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών (περίπου 20), της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Εκτός από τη γαλλική πρόταση και τις παραλλαγές της, στο επίκεντρο βρέθηκαν κι άλλες προτάσεις:

1. Γαλλική πρόταση. Προβλέπει την «ανανέωση» των ελληνικών ομολόγων στη λήξη τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας, ενώ υπάρχουν και κάποιες παραλλαγές για μικρότερης διάρκειας ομόλογα και με διαφορές σε τεχνικά κυρίως ζητήματα. Ωστόσο, ο οίκος Standard &Poor’s (S&P) υποστήριξε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default).

2. Γερμανία. Επανέφερε στο προσκήνιο τη δική της πρόταση για ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα. Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί γιατί θα οδηγούσε την Ελλάδα σίγουρα σε «επιλεκτική χρεοκοπία», αλλά μετά τη στάση της S&P για τη γαλλική πρόταση, η Γερμανία αναθάρρησε. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών της, κ. Γ. Ασμουσεν, δήλωσε ότι η γαλλική πρόταση περιέχει «υπερβολικά ξεκάθαρα» κίνητρα συμμετοχής και πρόσθεσε πως «μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι και άλλες επιλογές, όπως η ανταλλαγή ομολόγων». Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι το γαλλικό σχέδιο έχει πολλά προβλήματα και υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ άλλων εναλλακτικών σεναρίων και αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο.

3. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το μεγάλο ερώτημα είναι η στάση της ΕΚΤ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» θα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο, το συμβούλιό της εμφανίζεται διχασμένο τις τελευταίες μέρες και τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι εάν η λύση που θα προωθηθεί τελικώς οδηγήσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία» για πολύ μικρό διάστημα, τότε ίσως «ξεμπλοκάρει» και η ΕΚΤ και συνεχίσει την παροχή ρευστότητας.

4. IIF. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, κ. Τσ. Νταλάρα, δήλωσε χθες ότι στην οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να περιλαμβάνεται και μηχανισμός επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Μάλιστα, ο ίδιος «έριξε» στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο της σύστασης ειδικού ταμείου (fund) με κεφάλαιο 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα επαναγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε εκτόνωση των πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που υπάρχει είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, ο κ. Νταλάρα υποστήριξε ότι οι συζητήσεις δεν περιορίστηκαν στη γαλλική πρόταση, αλλά επεκτάθηκαν και σε άλλα σενάρια. Πάντως, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό το τελικό πακέτο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα να περιλαμβάνει μία λύση «γαλλικού τύπου», ενώ υποστήριξε πως η τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για μικρό χρονικό διάστημα «δεν θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Ντ. Γκιν -γενικός διευθυντής του ISDA που είναι ο φορέας που θα αποφασίσει εάν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα «πυροδοτεί» τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) – δήλωσε χθες ότι η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων ή η ανταλλαγή τους δεν θα «πυροδοτήσει» τα ελληνικά CDS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή