Ενστάσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ στον νόμο-πλαίσιο

Ενστάσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ στον νόμο-πλαίσιο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απορίες αλλά και ορισμένες ενστάσεις κυρίως επί του διαδικαστικού σκέλους της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υποδέχθηκαν χθες την κ. Αννα Διαμαντοπούλου στη συνεδρίαση του σχετικού Κοινοβουλευτικού Τομέα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Βασικός άξονας των ενστάσεων, η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει τις διαδικασίες (την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία θα κατατεθεί στη Βουλή) συζήτησης του νομοσχεδίου εντός του θέρους και να μην αναμένει τουλάχιστον ώς τον Σεπτέμβριο.

Οι κ. Κ. Καρτάλης, Σπ. Βούγιας και Γρ. Γρηγοράκος τόνισαν τη διαφωνία τους για τη σύνθεση των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των πανεπιστημίων. Βασική διαφωνία τους, η έκταση των αρμοδιοτήτων των συμβουλίων διοίκησης, οι οποίες, σύμφωνα με τους τρεις βουλευτές, πρέπει να μη χειρίζονται κάθε πτυχή λειτουργίας των πανεπιστημίων. Ο κ. Καρτάλης επανέλαβε (το είχε πει και στον προηγούμενο ΚΤΕ) ότι ο προτεινόμενος τρόπος συγκρότησης των συμβουλίων δεν ενισχύει, όπως θα έπρεπε, τη διαφάνεια, αντίθετα την υπονομεύει.

Υπέρ της άμεσης κατάργησης των πρυτανικών αρχών, ώστε να εκλεγούν τα νέα συμβούλια διοίκησης άμεσα, τάχθηκε ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Ο κ. Καρτάλης διαφώνησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές. Κάποια στιγμή μάλιστα, όταν ο κ. Καρτάλης διέκοψε τον κ. Πρωτόπαπα για να τοποθετηθεί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλόγισε υπερβολική ευαισθησία στην υπεράσπιση των πρυτάνεων. Υπέρ της άμεσης κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου τάχθηκαν οι κ. Μιχ. Παντούλας και Θ. Οικονόμου. Μίλησαν για ανάγκη να αφαιρεθεί -η κατά την άποψή τους- γενική διάταξη του παρόντος νομοσχεδίου και να προστεθεί μια πιο ξεκάθαρη που θα δίδει άπαξ διά παντός μια λύση στο ζήτημα του ασύλου.

Οι κ. Χρύσα Αράπογλου και Πέμυ Ζούνη είπαν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην κυβέρνηση η εσπευσμένη ψήφιση του νομοσχεδίου εντός του Αυγούστου. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι βουλευτές συμφώνησαν με την ανάγκη να προχωρήσει η μεταρρύθμιση ώστε φαινόμενα όπως η ύπαρξη «αιώνιων φοιτητών» να σταματήσουν. Η κ. Διαμαντοπούλου, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί και δημοσίως, δεν διαφωνεί με αλλαγές οι οποίες δεν θίγουν την ουσία της μεταρρύθμισης. Ως προς τη σύγκρουση με τους πρυτάνεις, η κ. Διαμαντοπούλου είπε στους βουλευτές ότι σε αντίθεση με το παρελθόν η ΠΟΣΔΕΠ κατανοεί σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις του υπουργείου Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή