ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετικός για ΕΣΠΑ ο Βεστερβέλε

Τη δέσμευση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών κ. Γκίντο Βεστερβέλε, να εξετάσει το Βερολίνο με θετικό τρόπο το αίτημα της Αθήνας να εισρεύσουν στη χώρα μας τα εναπομείναντα κονδύλια του ΕΣΠΑ και κυρίως να επιτραπεί στην Ελλάδα να μειώσει την αναλογούσα εθνική συμμετοχή της ή έστω να καθυστερήσει την καταβολή της, απέσπασε χθες ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης στην πρώτη του συνάντηση στο Βερολίνο με τον ομόλογό του.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι με τον κ. Βεστερβέλε συμφώνησαν να επιταχυνθεί η διακρατική συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας που είχε αποφασισθεί στην πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ – Παπανδρέου, με στόχο να επωφεληθούν και οι δύο χώρες από κοινά πρότζεκτ σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο αγροτικός τομέας ή και η διασύνδεση εταιρειών με αντίστοιχα συμφέροντα, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, οριστικοποιήθηκε ότι πολύ σύντομα στο Βερολίνο θα βρεθεί και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να έχει μια πιο εξειδικευμένη συνάντηση με τον ομόλογό του Γερμανό υπουργό στα θέματα επενδύσεων. Στη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ο κ. Λαμπρινίδης έθιξε και το ζήτημα της απροθυμίας που επιδεικνύει η Τουρκία για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών και ο κ. Βεστερβέλε φέρεται να υιοθέτησε την ανάγκη να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στην Αγκυρα για να κυρώσει την ανάλογη ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία η γείτονα έχει συνδέσει αυθαιρέτως με το θέμα της βίζας που χρειάζονται οι Τούρκοι πολίτες για να ταξιδέψουν στην Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο κ. Λαμπρινίδης είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και τον πρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Ετζντεμίρ, ενώ σε ομιλία που έκανε το πρωί στη γερμανική εταιρεία εξωτερικής πολιτικής επιχείρησε να αναδείξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης και άδραξε την ευκαιρία για να ασκήσει εντονότατη κριτική στους οίκους αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας την τελευταία υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody’s, ως «τρέλα μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας».