«Επενδυτική επίθεση» συζήτησαν Σόιμπλε και Βενιζέλος

«Επενδυτική επίθεση» συζήτησαν Σόιμπλε και Βενιζέλος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φλέγον ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και η ενεργός συμμετοχή των γερμανικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και γενικότερα στην υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα, απασχόλησαν τους υπουργούς Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Ευ. Βενιζέλο, και της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Στο ταξίδι – αστραπή στο Βερολίνο, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των γερμανικών βιομηχανιών (BDI), ενώ στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζανιάς και ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των γερμανικών βιομηχανιών επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν την Ελλάδα στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει. Η σχετική συζήτηση του κ. Βενιζέλου και του κ. Σόιμπλε κινήθηκε γύρω από το ζήτημα της σύμπραξης των γερμανικών επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες για τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Αλλωστε, ο πρόεδρος του BDI, κ. Χαν Πέτερ Καϊτέλ, που ήταν παρών χθες στη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό, προσφάτως είχε δηλώσει ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε επενδύσεις στην Ελλάδα» και είχε κάνει λόγο για μία «επενδυτική επίθεση» στην Ελλάδα, «εκεί που υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις».

Ηδη στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται η Deutsche Telekom (μέσω του ΟΤΕ) και η Hochtief (μέσω του «Ελ. Βενιζέλος»), ενώ φαίνεται να υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον και για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του κ. Βενιζέλου σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα New York Τimes (NYT), ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο Μνημόνιο, όχι μόνο ένα Μνημόνιο για τη χρηματοδοτική βοήθεια, αλλά και για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη», που έγινε λίγο πριν από την επίσκεψή του στο Βερολίνο χθες.

Πέραν αυτών ο κ. Σόιμπλε «χαιρέτισε» την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου και φαίνεται να ζήτησε την άμεση εφαρμογή των μέτρων και την ταχύτατη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτά τα δύο θα αποτελέσουν και τη βάση για τη νέα στήριξη της Ελλάδας.

Στο δείπνο εργασίας των δύο υπουργών συζητήθηκε και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη με επίκεντρο την Ελλάδα. Το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα οικονομική βοήθεια της χώρας αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέντευξή του στους ΝΥΤ έκανε λόγο για την ύπαρξη ασύμμετρων απειλών στην επίλυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και υποστήριξε πως πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υποβάθμισης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. «Η προϋπόθεση είναι η αποφυγή της μερικής χρεοκοπίας» όπως σημείωσε, αφού «αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, επειδή χρειαζόμαστε κάτι ουσιαστικό, ασφαλές και κάτι όχι πολύ ακριβό».

Σε ό, τι αφορά την υλοποίηση των νέων μέτρων, υποστήριξε ότι το πρόβλημα «είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η συμπεριφορά διαφόρων διεθνών παραγόντων, επειδή έχουμε ασύμμετρες απειλές», αναφερόμενος στους οίκους πιστωτικής αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή