Η Δημοκρατική Συμμαχία υπέρ των αλλαγών στα ΑΕΙ

Η Δημοκρατική Συμμαχία υπέρ των αλλαγών στα ΑΕΙ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μετά ουσιαστικό διάλογο τάχθηκε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χθες συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων. «Ξεκινάμε όλοι από μία κοινή αφετηρία. Οτι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, βεβαίως, προς τη σωστή κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά σημεία. Από την κατάργηση του συγγράμματος, μέχρι πολλές από τις λεπτομέρειες, όπως για τους αιώνιους φοιτητές και άλλα. Υπάρχουν θέματα όμως που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Και πρέπει να ξεκαθαριστούν με ουσιαστικό διάλογο, μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και του υπουργείου και με τη συμβολή των υπολοίπων κομμάτων. Καλούμαι την κ. Διαμαντοπούλου να προχωρήσει στον ουσιαστικό αυτό διάλογο άμεσα. Με καθαρές και ανοιχτές κουβέντες και όχι με καλυμμένες σκέψεις, οι οποίες κάποια στιγμή θα εμφανιστούν στο μέλλον» δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις συναντήσεις μας με τους πολιτικούς αρχηγούς. Θεωρούμε ότι ο διάλογος ανοίγει τώρα» δήλωσε, από την πλευρά του στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Σήμερα η επιτροπή της συνόδου των πρυτάνεων ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών της με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τη συνάντηση που θα έχει με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, μετά τη σύνοδο πρυτάνεων, την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών και τη σύνοδο προέδρων ΤΕΙ που συνεδρίασε χθες, στον χορό των αντιδράσεων εισέρχονται και τα ίδια τα ιδρύματα. Σήμερα θα συνεδριάσει η σύγκλητος του ΕΜΠ για να τοποθετηθεί επί των προτεινόμενων αλλαγών, ενώ με χθεσινή τους απόφαση οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. «Το »εκσυγχρονιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας υποτίθεται ότι επιχειρεί, δίχως να έχει προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση ή αξιολόγηση των ΑΕΙ και με απίστευτα βεβιασμένη συγκόλληση διάσπαρτων θέσεων και προτάσεων, χωρίς συγκεκριμένο όραμα για την παιδεία, να »βελτιώσει τα ελληνικά πανεπιστήμια» με πρότυπο τις επιχειρήσεις» λένε οι διδάσκοντες του ιδρύματος. Και συμπληρώνουν: «Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, για να τύχει της ευρείας αποδοχής και εφαρμογής χρήζει περισσότερου χρόνου ουσιαστικής συζήτησης και επεξεργασίας με σκοπό την αλλαγή των προβληματικών του σημείων». Κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί και η σύγκλητος του ΑΠΘ

Τέλος, χθες το υπουργείο Παιδείας επανήλθε με διευκρινίσεις επί του νομοσχεδίου (λόγω ορισμένων δημοσιευμάτων). «Καμία επιβολή διδάκτρων! Η δωρεάν παροχή και διανομή όλου του απαιτούμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι εξασφαλισμένη και εγγυημένη από την Πολιτεία, ενώ ο τρόπος με τον οποίο παρέχεται εκσυγχρονίζεται. Ως προς τη σίτιση και τη στέγαση πραγματικά είναι απορίας άξιο από πού προέρχεται η εκτίμηση ότι θίγονται. Αντιθέτως, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται ένα νέο στρατηγικό σχεδιασμό αναφορικά με τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών, με στόχο την αρτιότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και σίτισης των φοιτητών» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή