Ναυαγεί η διακομματική για τα φαινόμενα βίας

Ναυαγεί η διακομματική για τα φαινόμενα βίας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κενό έπεσε η πρόθεση του πρωθυπουργού να συσταθεί ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής για το θέμα της πολιτικής βίας, λόγω της άρνησης των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε αυτήν. Στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων αποφασίστηκε το θέμα να συζητηθεί τελικώς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Για τη συγκρότηση Διακομματικής, ο κ. Γ. Παπανδρέου είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, ο οποίος ζήτησε να συζητηθεί χθες στη διάσκεψη των προέδρων. Η πρόταση όμως απορρίφθηκε αμέσως από τα κόμματα της Αριστεράς. Η Ν. Δ. υποστήριξε ότι το θέμα πράγματι χρήζει συζήτησης, αντέταξε όμως ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη σύσταση διακομματικής, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει και άλλους τρόπους. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν. Δ. κ. Κ. Τασούλας μάλιστα πρότεινε να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Επί τούτου δεν υπήρξε καμία αντίρρηση. Στη συνέχεια, ο κ. Πετσάλνικος επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και τον ενημέρωσε για τις αντιρρήσεις των κομμάτων, αλλά και για τις εναλλακτικές διεξόδους. Οι δυο τους αποφάσισαν το θέμα της πολιτικής βίας να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Το ότι η πρόταση του κ. Παπανδρέου δεν θα γινόταν ομοφώνως αποδεκτή φάνηκε ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης, από τις απαξιωτικές αντιδράσεις της Αριστεράς, αλλά και από τις ενστάσεις απέναντι στην πρωτοβουλία που διατύπωσε η Ν. Δ. Ο ΣΥΝ μάλιστα ξεκαθάρισε αμέσως ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια τέτοια διακομματική επιτροπή. Ωστόσο, στην κυβέρνηση υπολόγιζαν ότι αν ο ΣΥΝ αρνιόταν να συμμετάσχει, θα ήταν το μόνο από τα πολιτικά κόμματα. Η Ν. Δ. δεν ήταν αρνητική και τα μικρότερα κόμματα, όπως η Δημοκρατική Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φ. Κουβέλη, χαιρέτισαν την πρόταση του πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτική η βεβαιότητα με την οποία τοποθετήθηκε για το θέμα την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ηλ. Μόσιαλος: «Εχουμε ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης και γι’ αυτόν τον λόγο θα συσταθεί η διακομματική επιτροπή, έτσι ώστε αυτά τα θέματα να συζητηθούν ανοιχτά» είπε, και πρόσθεσε πως από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα ή επιβολή ατζέντας. Εδειξε μάλιστα να θεωρεί ότι σύσταση της διακομματικής επίκειται άμεσα, λέγοντας ότι «τα θέματα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Χθες το πρωί, όμως, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε επίσημα επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι «τα όσα είπε ο πρωθυπουργός περί βίας, επί της ουσίας σηματοδοτούν νέα κατασταλτικά και περιοριστικά μέτρα σε βάρος του εργατικού – λαϊκού κινήματος και αυτό το έδαφος θέλει να προετοιμάσει μέσα από τη συγκρότηση της λεγόμενης διακομματικής επιτροπής της Βουλής». Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γ. Μιχελάκης απέρριπτε επίσης το αίτημα για διακομματική, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν για όποιο θέμα προκύπτει η κυβέρνηση να βρίσκει την εύκολη λύση των διακομματικών επιτροπών.

Τέλος, με σκληρή κριτική για τους προπηλακισμούς εις βάρος των πολιτικών, αλλά και με αποστροφή για τις κοινωνικές αντιδράσεις αγανακτισμένων που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Συντάγματος εμφανίστηκε στην πρώτη του συνέντευξη με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαιωάννου. «Αλλο η ειρηνική διαδήλωση και αλλο τα τσαντίρια στο Σύνταγμα. Πεθαίνει ο τουρισμός μιας πόλης και το εμπόριό της», είπε.

«Αγανακτισμένοι» κατά γραφείων υπουργών

Μπροστά στα πολιτικά γραφεία των κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Μαγκριώτη στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν για να αποδοκιμάσουν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου γύρω στα τριάντα άτομα που δήλωναν «Αγανακτισμένοι». Φώναξαν συνθήματα, όπως «προδότες» και άλλα λιγότερο πολιτικού και περισσότερο γηπεδικού περιεχομένου, εκσφενδόνισαν αυγά, ντομάτες κ. ά. εναντίον των κτιρίων και αποχώρησαν δίχως να εξελιχθούν σε επεισόδια. Δυνάμεις της αστυνομίας πάντως είχαν αναπτυχθεί έγκαιρα μπροστα στα κτίρια όπου στεγάζονται τα γραφεία και έτσι απετράπη το εχδεχόμενο εισβολής σε αυτά διαμαρτυρομένων.

Ταυτόχρονα, σε πολλά σημεία της πόλης τοιχοκολλήθηκαν αφίσες με τις οποίες οι άγνωστοι «Αγανακτισμένοι» καταζητούν προκειμένου να δικάσουν για «εσχάτη προδοσία», τους βουλευτές της Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, από τους εναπομείναντες «Αγανακτισμένους» στην περιοχή του Λευκού Πύργου υπήρξε κάλεσμα για κάθοδο στην Αθήνα στις επόμενες μέρες.

Τέλος, φραστική επίθεση δέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, την ώρα που γευμάτιζε σε ταβέρνα στα Μελίσσια. Θαμώνες του καταστήματος μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία του άρχιζαν να φωνάζουν και να τον κατηγορούν για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Πάντως, ο ίδιος ο κ. Πρωτόπαπας επέλεξε να έχει διάλογο με τους διαμαρτυρομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή