Πιο «γενναίες» οι συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία

Πιο «γενναίες» οι συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την κατεύθυνση των πιο «γενναίων» συνενώσεων νοσοκομείων και κλινικών του ΕΣΥ προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Χθες, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο αναδιάταξης μονάδων Υγείας ΕΣΥ, επισήμανε ότι στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που είναι σε εξέλιξη, οι μόνες προτάσεις που θα θεωρηθούν υλοποιήσιμες είναι αυτές που θα κινούνται στην περαιτέρω μείωση του αριθμού των διοικήσεων των νοσοκομείων. Οπως τόνισε, τα 138 δημόσια νοσοκομεία θα έχουν 83 διοικήσεις. «Κάθε πρόταση αύξησης του αριθμού αυτού θα την δούμε με μεγάλη δυσπιστία», είπε και πρόσθεσε: «Οπου έχουμε κάνει λάθος θα ακούσουμε την κριτική με προσοχή, αλλά η κατεύθυνσή μας είναι να μειώσουμε περισσότερο».

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η συνένωση 330 κλινικών που αναφέρεται στην πρόταση του υπουργείου αποτελεί ένα πρώτο δοκιμαστικό βήμα και θα μπορούσε σε επόμενο στάδιο να είναι και μεγαλύτερη. «Μέσα σε 15 χρόνια, οι κλινικές στο ΕΣΥ από 950 αυξήθηκαν σε 2.000. Καθένας κι ένα μαγαζί. Αυτό διεύρυνε τη ζήτηση σε προσωπικό γιατί κατακερμάτισε τις δυνάμεις. Αυτό εμείς θέλουμε να το μαζέψουμε». «Η συνένωση βοηθάει. Αντίθετα, η μη συνένωση μπορεί να οδηγήσει στα ράντζα», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, που επικαλέστηκε την ενημέρωση που είχε από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, σύμφωνα με την οποία στη συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων λειτουργούν ανά τομέα Παθολογικό, Χειρουργικό κ. λπ. περισσότερες από μία κλινικές. «Οταν εφημερεύει π.χ. μία κλινική, η άλλη του ίδιου τομέα δεν δέχεται τους ασθενείς εντός των θαλάμων της -αν και είναι άδειοι-, με αποτέλεσμα σωρεία ασθενών να νοσηλεύεται στα ράντζα εντός των διαδρόμων», είναι το πνεύμα του υπηρεσιακού σημειώματος που έλαβε ο υπουργός. «Μπορεί κάποιοι να στενοχωρηθούν. Δεκτό και κατανοητό. Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι να διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση», τόνισε.

Αντίθετη η Νέα Δημοκρατία

Την πλήρη αντίθεσή του στη πρόταση αναδιάταξης των μονάδων Υγείας ΕΣΥ εξέφρασε ο τομεάρχης της Ν. Δ. κ. Αθ. Γιαννόπουλος, τονίζοντας ότι η μείωση των κλινών χωρίς καλά οργανωμένα εργαστήρια και χειρουργεία θα αυξήσει το κόστος στο ΕΣΥ. «Αυτές είναι βασικές αρχές της οικονομίας της Υγείας», σημείωσε, για να προσθέσει: «Σας έχουν παρασύρει σε άλλες ατραπούς άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την Υγεία». Ο κ. Γιαννόπουλος αναρωτήθηκε τι θα γίνει με την εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής εάν συνενωθούν πανεπιστημιακές κλινικές και κατέληξε: «Με αυτό το γονατογράφημα νομίζετε ότι μπορείτε να προχωρήσετε; Συγγνώμη, δεν θα σας στηρίξουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή