Αγώνας δρόμου από Μαξίμου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτω από άλλες συνθήκες οι «τίτλοι» που ακολουθούν θα μπορούσαν να είναι ανέκδοτο για τη θερινή λειτουργία μιας κυβέρνησης. Και όμως, όλα όσα θα διαβάσετε, το υπουργικό συμβούλιο -θέλοντας και μη- θα τα «προχωρήσει» μέσα στις επόμενες 20 ημέρες: Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των πολεοδομιών, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, νέο πλαίσιο για τη μείωση των υπηρετούντων στο Δημόσιο, και βέβαια το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων (θα ψηφισθεί ώς τα τέλη Αυγούστου) και κυρίως τη σύσταση της γενικής γραμματείας real estate development που θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, αρχής γενομένης από το δίκτυο φυσικού αερίου.

Και σε όλα αυτά που είναι «δείγμα» μόνον από τις τροϊκανές υποχρεώσεις για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση προωθεί μία ακόμη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έναν νέο νόμο για τη διενέργεια δημοψήφισματων και ένα νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των ποδοσφαιρικών ομάδων, με στόχο τη διάλυση των οργανωμένων συνδέσμων. Δεν είναι τυχαία η επίσπευση των τριών τελευταίων, καθώς θα μπορούσαν ασφαλώς να περιμένουν το φθινόπωρο. Γίνεται σε μια προφανή επικοινωνιακή απόπειρα μήπως αλλάξει λίγο η πολιτική ατζέντα και δεν εκλαμβάνονται όλες οι επιλογές της κυβέρνησης ως έξωθεν υπαγορευμένες.

Ας δούμε όμως τι μας επιφυλάσσουν οι επόμενες ημέρες λίγο αναλυτικότερα. Μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Εν ολίγοις, τα κίνητρα για τη νομιμοποίησή τους, διότι άλλως επαπειλούνται για μια ακόμη φορά κατεδαφίσεις στις παραλίες και τις δασικές εκτάσεις, όπως ευθέως προανήγγειλε ο ίδιος. Παράλληλα, τις ίδιες ημέρες θα γίνεται γνωστό από τον κ. Ευ. Βενιζέλο και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα περιλαμβάνει και τις ΔΕΚΟ και θα εφαρμοστεί σε βάθος τριετίας. Η επίσημη στόχευση είναι η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων με ίδια προσόντα και κοινή προϋπηρεσία. Στην ουσία ωστόσο πρόκειται για ένα νέο κύμα περικοπών μέσω κυρίως των επιδομάτων.

Μεταξύ των κυβερνητικών υποχρεώσεων για τον Ιούλιο προβλέπεται επίσης ο ορισμός ελεγκτών στα υπουργεία για την περιστολή των δαπανών, η δημιουργία συστήματος μηνιαίας παρακολούθησης των στοιχείων εισόδου – εξόδου και μετατάξεων στο Δημόσιο, ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και ένας νόμος για τη δημιουργία της αρχής που θα διαχειρίζεται τις προμήθειες. Κατόπιν τούτων, κάποιοι βουλευτές θεωρούν υπεραισιόδοξους όσους υποστηρίζουν ότι η Βουλή θα κλείσει φέτος -έστω- από τις 5 ώς τις 25 Αυγούστου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή