ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμεση λύση ζητούν οι έμποροι

«Η Ομόνοια έχει ανέβει στο Σύνταγμα». Με αυτή τη φράση ο κ. Παναγής Καρέλλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ), περιγράφει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Οπως καταγγέλλει ο ίδιος, στην πλατεία πλέον έχουν βρει καταφύγιο χρήστες ναρκωτικών ουσιών, ενώ η δυσωδία από τις ακαθαρσίες είναι έντονη. Στην περιοχή δεν μπορούν να πλησιάσουν ούτε επιθεωρητές δημόσιας υγείας, καθώς τυγχάνουν εχθρικής αντιμετώπισης από μερίδα των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στην πλατεία Συντάγματος. Προστασία φαίνεται ότι βρίσκουν και οι μετανάστες που πωλούν παράνομα εμπορεύματα, ελλείψει βεβαίως και της βούλησης καταπολέμησης του παρεμπορίου.

Η νέα μορφή της πλατείας Συντάγματος αποτρέπει Ελληνες καταναλωτές, αλλά και ξένους τουρίστες στο να κάνουν τα ψώνια τους στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή και δη στον εμπορικότερο δρόμο του ιστορικού κέντρου, την οδό Ερμού. Η δραστηριότητα του «Κινήματος των Αγανακτισμένων», που το προηγούμενο διάστημα είχε ως συνέπεια τον αποκλεισμό του κέντρου κάθε απόγευμα και σήμερα τη μετατροπή της πλατείας σε καταυλισμό, έχει προκαλέσει μείωση του τζίρου στα καταστήματα της περιοχής η οποία φτάνει ακόμη και το 60%. Οι απώλειες αυτές και το γεγονός ότι την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις οδηγεί τον εμπορικό κόσμο στην αναζήτηση λύσης, ειρηνικής μεν, άμεσης δε.

Μιλώντας στην «Κ» ο κ. Π. Καρέλλας, ο οποίος είναι ένας εκ των συμμετεχόντων της σύσκεψης με τον δήμαρχο Αθηναίων, τόνισε ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας κατασταλτικού χαρακτήρα και θεωρεί ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Σύνταγμα προκειμένου να πεισθούν να αποχωρήσουν. Επίσης, σύμφωνα με τους εμπόρους, θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ατόμων που βρίσκονται εκεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι από αυτούς επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες.