ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημέρες αλλόκοτης φημολογίας

Ούτε το ψάρι που έφαγε τον Ιωνά δεν γνώρισε τέτοια δόξα. Την περασμένη εβδομάδα το ψάρι του Θ. Πάγκαλου έγινε το πρώτο θαλασσινό που αντί να τυλιχτεί σε χαρτί εφημερίδας αξιώθηκε χτύπημα στο πρωτοσέλιδο. Βλέπετε, το συγκεκριμένο ψάρι υποτίθεται πως το επιβουλεύτηκε ένας 35άρης νεαρός που πλησίασε το τραπέζι του αντιπροέδρου κάπου στον Πειραιά. «Κύριε Πάγκαλε», είπε δυνατά για να τον ακούσει όλη η ταβέρνα, «είχατε δίκιο. Μαζί τα φάγαμε. Και μαζί θα φάμε και αυτά!». Υστερα ο νεαρός άρπαξε την πιατέλα με το ψάρι και τη μετέφερε στο δικό του τραπέζι, για να φάει εκείνος καλά και οι φίλοι του καλύτερα.

Η αλλόκοτη αυτή ιστορία έκανε κολυμβητικό ντεμπούτο σε κάποιο πόρταλ στα ανοιχτά του Ιντερνετ. Την επομένη πέντε διαφορετικά έντυπα την αλίευσαν. Πακεταρισμένη σε χαρτί εφημερίδας, όπως ταιριάζει στο φρέσκο ψάρι, τη σέρβιραν στους αναγνώστες τους. Μόνο που κάπου εκεί το ψάρι άρχισε να σπαρταράει. Βλέπετε, ο Θ. Πάγκαλος που δεν είχε πάει στον Πειραιά ούτε και είχε φάει (ή μοιραστεί ακουσίως…) το ψάρι του με κανέναν, διάβασε την ιστορία στον ημερήσιο Τύπο. Καθώς ήταν ήδη αγριεμένος που ένα άλλο σάιτ ιντερνετικής φαντασίας είχε γράψει ότι τον κύκλωσαν αγανακτισμένοι τουρίστες μέσα στο πλοίο από Κέα προς Πειραιά, συνέγραψε επιστολή οργισμένη. Ξεκίνησε λέγοντας πως η Κέα με τον Πειραιά δεν συνδέονται με πλοίο. Και συνέχισε κατακεραυνώνοντας θεούς, δαίμονες και λοιπούς μυθομανείς.

Προφανώς ο Θ. Πάγκαλος το πήρε προσωπικά, παρότι όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα ακόμη σημείο των ταραγμένων καιρών που περνάει το μικρό μας έθνος. Οπως ακριβώς η αναμπουμπούλα εξασφαλίζει στον λύκο στιγμές ανείπωτης χαράς, έτσι και το φάσμα της χρεοκοπίας επιτρέπει στους αστικούς μύθους να ανθήσουν. Ο κλασικότερος όλων σερβίρεται με εμπιστευτικότητα και απαιτεί διαχείριση απόρρητης πληροφορίας.

Σχεδόν σαν να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους όλοι οι φορείς του ξεφουρνίζουν τη μικρή, απατηλή πληροφορία τους με το ίδιο μυστικοπαθές ύφος: «Ενας φίλος μου που μένει δίπλα στο νομισματοκοπείο, άκουσε τις πρέσες να δουλεύουν. Ξεκίνησαν να κόβουν δραχμές!». Κάθε φορά που ο χαριτωμένος αυτός μύθος επανέρχεται, οι τραπεζικοί βρίσκουν ξανά τον μπελά τους: δεν είναι μόνο οι πελάτες στα γκισέ που φωνάζουν «πείτε την αλήθεια!». Ακόμη και δημοσιογράφοι εφημερίδων έφθασαν να παίρνουν τηλέφωνο στην Τράπεζα της Ελλάδος, να ρωτούν «αν δουλεύουν οι πρέσες στη Μεσογείων»!

Δεν υπήρξε ποτέ

Και οι αστικοί μύθοι με φίδια, δράκους και λοιπά αντικείμενα νεοελληνικής φαντασίας συνεχίζονται. Θα θυμάστε το πανό «Σιγά! Θα ξυπνήσετε τους Ελληνες» που υποτίθεται πως ανέβασαν οι Ισπανοί «Indignados» και ξεσήκωσε τους «Αγανακτισμένους» του Συντάγματος. Μόνο που το πανό αυτό δεν φαίνεται σε καμία εικόνα ή βίντεο από την Puerta del Sol. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ! Πιθανότατα, το ίδιο ισχύει και για τις στοές κάτω από τη Βουλή, από τις οποίες θρυλείται πως την ώρα του ξεσηκωμού ή θα φυγαδευτούν οι βουλευτές ή θα μπουν οι «Αγανακτισμένοι»: Οποιος προλάβει πρώτος…

Φυσικά, υπάρχουν και πιο οδυνηρά παραδείγματα αλλόκοτης φημολογίας. Την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα, ας πούμε, κάποιος φώναξε «αυτός είναι αστυνομικός!» και έδειξε προς την πλευρά ενός 53χρονου που έμοιαζε λιγάκι παράξενος. Με συνοπτικές διαδικασίες διακόσιοι εύπιστοι «Αγανακτισμένοι» όρμησαν στον δύστυχο άνθρωπο που έτρεξε να σωθεί. Δυστυχώς δεν επρόκειτο για επεισόδιο του Μπένι Χιλ, και έτσι χρειάστηκε να επέμβουν τα ΜΑΤ. Μπήκαν στη μέση για να ψεκάσουν τους αφιονισμένους διακόσιους. Οσο για τον δαρμένο 53χρονο στο νοσοκομείο δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν είναι αστυνομικός, αλλά «ερευνητής του δημοσίου θεάματος». Και κανείς γιατρός δεν ήξερε να πει αν τη ζημιά την έπαθε στο Σύνταγμα ή αν το πρόβλημα προϋπήρχε…