Νέο μέτωπο μεταξύ ΣΥΝ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Νέο μέτωπο μεταξύ ΣΥΝ και ΔΗΜ.ΑΡ.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προπηλακισμοί των βουλευτών και η πολιτική βία έχουν προκαλέσει τη σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξαν όμως κι ένα παράπλευρο μέτωπο ανάμεσα στον ΣΥΝ και στα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ καταλογίζει στον ΣΥΝ αντιφάσεις και παλινωδίες, που δίνουν στην κυβέρνηση άλλοθι για περισσότερη καταστολή. Από την άλλη, η Δημοκρατική Αριστερά επέκρινε τη στάση των πρώην συντρόφων της στον ΣΥΝ απέναντι στα φαινόμενα της πολιτικής βίας, κάνοντας λόγο για «συμψηφισμούς», «υπεκφυγές» και «ψηφοθηρικές σκοπιμότητες». Η κριτική της ΔΗΜΑΡ ήταν σκληρότερη από του ΚΚΕ, το οποίο καταλόγισε στον ΣΥΝ ότι «γοητεύεται από μικροαστικές αντιδράσεις και εκτονώσεις», δεν έκανε λόγο όμως για ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Στη ΔΗΜΑΡ, όμως, η πολιτική βία ξύπνησε μνήμες από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, όπου με την ίδια αφορμή, όπως λένε τα στελέχη της, μπήκαν οι βάσεις για τη διάσπαση του ΣΥΝ.

Τότε, τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας ήθελαν σαφή καταδίκη των βίαιων εκδηλώσεων, ενώ οι κ. Τσίπρας και Αλαβάνος επέμεναν ότι ο ΣΥΝ θα πρέπει να εστιάσει στη δικαιολογημένη εξέγερση της νεολαίας και στην κινηματική δυναμική που δημιούργησε. Οι ανανεωτικοί διαφοροποιήθηκαν δημόσια, ενώ τον Ιανουάριο, οργάνωσαν την πρώτη πανελλαδική τους συγκέντρωση. Σύμφωνα με τα στελέχη της, η ΔΗΜΑΡ θα επιμείνει στην κριτική της επειδή καθιστά ακόμα πιο διακριτό το στίγμα της σε σχέση με εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιθέσεις τους γίνονται καθημερινά πιο οξείες και είναι ενδεικτικό ότι το ηγετικό στέλεχος του κόμματος κ. Θ. Μαργαρίτης απέδωσε στους πρώην συντρόφους του ακόμα και «δεξιόστροφο λαϊκισμό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν δείχνει να θέλει να απαντήσει ούτε στην κριτική του ΚΚΕ ούτε στις επιθέσεις της ΔΗΜΑΡ. Θα επιμείνει ότι στοχοποιείται από την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δημιουργήσει έναν εσωτερικό εχθρό και να ποινικοποιήσει την κοινωνική διαμαρτυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή