Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον 17 και 18 Ιουλίου

Στην Αθήνα η Χίλαρι Κλίντον 17 και 18 Ιουλίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χίλαρι Κλίντον θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 17 και 18 Ιουλίου για να διαμηνύσει, μεταξύ άλλων, τη στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί το διογκούμενο χρέος της, που απειλεί την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση ότι η Αθήνα αλλά και η Ευρώπη συνολικότερα είναι σε θέση να διαχειριστούν το ελληνικό χρέος. Ταυτόχρονα έχει ασκήσει κριτική στη Γερμανία και την Ε.Ε. για καθυστερήσεις που επέτειναν μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Παρά τις αντιδράσεις κάποιων Ρεπουμπλικανών η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ενώ εξετάζονται και σχέδια επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι, όπως τόνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στην «Κ», η Ελλάδα θα πείσει πως είναι ασφαλής χώρα.

Η κ. Κλίντον θα έρθει στην Αθήνα για πρώτη φορά ως υπ. Εξωτερικών προερχόμενη από την Αγκυρα όπου την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» για τη Λιβύη, όπως και ο Ελληνας ομόλογός της κ. Στ. Λαμπρινίδης, ο οποίος επικοινώνησε μαζί της χθες τηλεφωνικά και κανονίστηκε η επίσκεψη. Αναμένεται να γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον κ. Λαμπρινίδη, κατά πάσα πιθανότητα και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά.

Κατά τις επαφές της θα συζητήσει το ενδεχόμενο συνάντησης Ομπάμα – Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, όπως και την αυξανόμενη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ απόρροια της οποίας είναι η θετική προσέγγιση προς την ελληνική οικονομία από την πανίσχυρη, στα κέντρα πολιτικής εξουσίας αλλά και στη Γουόλ Στριτ, εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ.

Θα εξεταστούν οι προοπτικές πλήρους ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ θα δοθεί έμφαση στο Κυπριακό μετά και τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης Μπαν-Χριστόφια-Ερογλου, την περασμένη Πέμπτη στη Γενεύη, από τα οποία διαφαίνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης προς το τέλος του χρόνου. Θα θιγεί επίσης το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων που παραμένει στάσιμο μετά την αδιαλλαξία αλλά και την αλαζονεία που επιδεικνύει ο κ. Γκρούεφσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή